Arduino MEGA 2560

0

Arduino MEGA 2560.

De Arduino is een product waar maar weinig mensen van gehoord hebben. Maar, wat is het dan voor een apparaat? De Arduino is een microcontroller waarmee je heel veel leuke dingen kan doen als jij je graag meer wilt verdiepen in een soort aanstuur controllers. De Arduino MEGA is een klein moederbordje wat ongeveer hetzelfde wegheeft van een Raspberry Pi, alleen dan nét effe wat anders. Hier stuur je bijvoorbeeld robots mee aan, kun je LED lampjes aansturen en nog veel meer soorten projecten zijn mogelijk. Echt een aanstuurcontroller is het dus. In deze review behandelen we de ‘werking’ niet maar bespreken we een replica model. Dit komt omdat de werking van het product hier niet heel essentieel is aangezien het voor talloze dingen gebruikt kan worden. Daarom is het product slechts beoordeeld op de uitstraling en is er kort beschreven wat het product nou doet.

Omdat het ging om een replica, gingen we er niet vanuit dat het ook een exacte replica was. Echter, omdat het wellicht geen exacte replica zou kunnen zijn verwachtte we wel dat de werking hetzelfde zou zijn en dat het geen failures aan gaat tonen. Echter, Arduino heeft haar source openbaar gemaakt (opensource) waardoor iedere developer en ontwikkelaar de waardes van Arduino zouden kunnen overnemen en vervolgens een soortgelijk model kunnen ontwikkelen. Daarom verwachten wij dezelfde werking maar verwachten wij andere kwaliteit en gaan we er tevens ook vanuit dat het ontwerp van deze Arduino Mega 2560 replica ook anders zou kunnen zijn.

Productnaam: Arduino™ MEGA 2560 Merk: Arduino Productprijs: €10,55 Aangeschaft bij: Banggood
Aangeschaft op: 2 mei 2014 Ontvangen op: 23 mei 2014 Gewicht: ongeveer 100 gram Link: Klik hier.

Specificaties.

Operating voltage: 5 volt
Input voltage: 7-12V
Voltage limiet: 6-20V
Digital I/O pins: 54 (15 PWM output)
Analog inputs: 16
Flashgeheugen: 256 KB
SRAM: 8 KB
EEPROM: 4 KB
Clock Speed: 16 MHz
Type USB: Printerkabel

Wat kun je er mee.

– Je eigen robots maken (hier zijn speciale kits voor)
– Je lamp/computer en veel meer dingen “draadloos” bedienen.
– Led lampjes aansturen en leuke patronen maken.
– En nog veel meer! Zo is er zelfs iemand die een pot koffie kon zetten met alleen een simpele tweet (http://www.instructables.com/id/Tweet-a-Pot-Twitter-Enabled-Coffee-Pot/)

De allereerste indruk.

Onze eerste indruk die we kregen van de Arduino was erg goed, het was namelijk een exacte replica van het origineel, niet van echt te onderscheiden! Verder was alles netjes gesoldeerd en zat alles goed vast wat overigens enorm belangrijk is voor dit soort modules. Wanneer er bijvoorbeeld iets niet helemaal vast zit, kan het storingen afgeven. Wat ons opviel was dat het printplaatje een beetje smerig was, maar voor dusver was dat geen nadelig probleem. Waarschijnlijk zit er een soort stof op.

arduino_4 SONY DSC arduino_2 arduino_1 

De uitstraling, het design.

Zoals vermeldt was het een exacte replica. Ook de onderkant van de Arduino was zoals het origineel wat overigens niet werd verwacht. Zoals eerder beschreven was het printplaatje wat stoffig en vies. Dit kun je ook merken op de foto. Het is stof wat er ook voor een groot deel op vast zit, dus waarschijnlijk is dit product gemaakt in een stoffige ruimte. Voor dusver bekend heeft het geen nadelig effect gehad op de werking maar oogt het zeer oud en zou je haast zeggen dat de module al ruim een eeuw in de kast ligt weg te stoffen. De achterkant van het printplaatje is in onze ogen bijna een 1:1 replica. De website van de fabrikant staat erop, en daarnaast ook nog het versienummer en tenslotte de laars van Italië wat het hele plaatje compleet maakt.

In de praktijk.

Het product werkt naar behoren. Geen enkele lichte afwijking. Het product is getest op een laptop met software om het printplaatje door te meten. Verder is er ook een multimeter gebruikt om de voltages te controleren, geen afwijkingen gevonden! Een 1:1 product dus in onze ogen. Wel is de USB kabel enorm lastig te verwijderen. Je zou haast denken dat als je de USB kabel eruit moet trekken, je het hele printplaatje kapot trekt.

Conclusie.

We zijn erg tevreden over deze Arduino, zeker vanwege de 1:1 namaak: wederom zonder problemen deze Arduino mogen bemachtigen. Een top product voor een beetje geld. Houdt rekening met de afwerking van de Arduino. Stof kan aanwezig zijn op het plaatje, en de onderdelen kunnen bij ruw gebruik er gemakkelijk afvallen. Zal geen enkel probleem zijn aangezien je deze er weer makkelijk op kunt plaatsen door simpelweg met de soldeerbout te gaan knoeien.
Positief
De lage prijs
Het feit dat het vrijwel een exacte replica is
Ondanks dat het een product een replica is krijg je geen problemen met de douane
Hij functioneert hetzelfde als een echte Arduino
Je krijgt er een gratis usb kabel bij
Negatief
Beetje stoffig (vies)
USB kabel lastig te verwijderen

Geef een reactie