Bluedio A Air headset

0

Bluedio A headset

Steeds meer bekende Chinese merken komen langzamerhand naar Europa toe. Ook Bluedio is steeds meer te zien op de Europese markt. Dat komt omdat er veel vraag is naar een soort high-end merk voor toch een wat lagere prijs. Zie het als een Medion PC met specificaties van een high-end apparaat maar een prijs van een middenklasser. De bedrijven in Azië zoals Xiaomi, Bluedio (en Huawei is het al gelukt) willen het liefst zo snel mogelijk uitbreiden naar een wereldmerk omdat daar eenmaal meer geld mee te verdienen valt.

Bluedio is al een geruim lange tijd een belangrijke marktleider op het gebied van koptelefoons, maar is nog lang niet overal bekend. Van Bluedio zien we af en toe de Bluedio T2+ , Bluedio R+ en Bluedio HT in het Nederlandse assortiment, al denk ik zelf dat daar binnenkort toch een verandering in gaat komen. Er is inmiddels ook een Nederlandse website van het merk waarop je diverse producten al kunt verkrijgen en gewoon kunt betalen met iDeal. Voor resellers is het mogelijk om al partner te worden.

Productnaam: Air A Merk: Bluedio Productprijs: $49,99 Aangeschaft bij: GearBest
Aangeschaft op: 12 december 2015 Ontvangen op: 24 december 2015 Gewicht: 200 gram Link: klik hier.

 DSC_0241-001 DSC_0254 DSC_0224-001 DSC_0243-001 DSC_0250

Specificaties.

Merk: Bluedio
Model: A
Kleuren: Wit / Zwart
Draagtype: on-ears met hoofdband
Functies: HiFi, Bluetooth, Voice Control, Telefoongesprekken, Song-switch, Noise Cancelling, Microfoon
Headset type: Dynamisch
Connectiviteit: 3.5mm / Bluetooth
Inputs/outputs: 3.5mm jack en Micro-USB
Frequentie: 15Hz-25KHz
Ohms(Ω): 32Ω
Sensitiviteit: 110dB
Spreek-/muziek-/standbytijd: 25 // 25 // 110 uur
Bluetooth versie: 4.1
Bluetooth bereik: ~10 meter zonder obstakels
Gewicht: 200 gram

Eerste indruk.

Bluedio is naar mijn idee een merk wat net in de groeifase zit met hun producten. Dat komt niet omdat enkele producten fors tegenvallen die zij ooit hebben uitgebracht, maar omdat het naar mijn idee gewoon een stukje adverteren mist. Het merk Bluedio kom je zelden op de Nederlandse markt tegen waardoor er ook weinig Nederlandse reviews te vinden zijn over het specifieke merk. Laat staan een review over een specifiek model.
GearBest had mij een Bluedio A verzonden, alleen die kwam niet aan. Dus na een extra 4 weken wachten was dan ook mijn Bluedio A eindelijk aangekomen. De doos ziet er van buitenaf erg veel belovend uit. Prima verpakt, duidelijk over de functies en open over de specificaties. De inhoud, tja. Op afbeeldingen lijkt in de meeste gevallen alles beter, dat is bij deze headset net zo. De foto’s lijken meer high-end maar in werkelijkheid is de headset gewoon voor een groot deel gemaakt uit goedkope plastic. Wel is de hoofdband mooi afgewerkt met het merk bovenop en verschillende vormpjes verspreid over de band wat direct een goede feeling geeft. De headset voelt eenmaal gewoon fragiel aan.

De hoofdband is vrij dun en ook gemaakt van een flexibel materiaal. Hierdoor lijkt het alsof je zelf de headset eenvoudig kunt kapot maken. Volgens de fabrikant is de band “durable and flexible”, dus zou dat niet snel moeten gebeuren.
Het design is minder, maar de bijgeleverde accessoires zijn prima voorzien. Genoeg type kabeltjes voor elk type apparaat. En misschien wel het belangrijkste: de geluidskwaliteit. De koptelefoon heeft een mooi helder geluid, maar mist toch een stevige bass wat best wel jammer is. De bass is aanwezig, echter is de bass oppervlakkig en niet diep.

Design, materiaal en bouwkwaliteit.

Het design van het apparaat is leuk bedacht. De comfy hoofdband voelt niet zacht aan, maar zit wel erg comfortabel op het hoofd. De binnenste hoofdband is gemaakt van PVC materiaal en de buitenrand is afgewerkt met PU leather. Rondom de band zitten er allemaal diverse figuren die aansluiten bij het model. Er is gebruik gemaakt van diverse driehoekjes en vierkantjes die er voor zorgen dat het er erg classy uitziet.

De buitenkant van de oorschelpen zelf is gemaakt van een goedkoper materiaal plastic die bovendien ook erg vlekgevoelig is. Ook op de oorschelpen vinden we hetzelfde patroon terug als op de hoofdband. De kussens van de oorschelpen zijn zacht. Echt zacht. Hij draagt comfortabel en is niet zwaar op het hoofd. De figuren komen overal weer terug.  Aan de linker oorschelp vinden we een 3.5mm input jack voor een telefoon, laptop of ander media apparaat. Het voordeel van deze koptelefoon is, is dat de koptelefoon geen accu verbruikt maar enkel het volledige stroom van de smartphone/media apparaat benut. Aan de rechter oorschelp vinden we aan de zijkant 3 knopjes. De bovenste en onderste knop is voor het regelen van de volume. De middelste knop dient als multifunctionele toets. 1x indrukken is pauze/play of een gesprek opnemen/beëindigen. 5 seconden indrukken is aan/uit. Langer dan 5 seconden indrukken zorgt ervoor dat de Bluetooth Pairing Modus geactiveerd wordt. Naast de 3 primaire knoppen zit er tussen de middelste en bovenste knop een status LED lichtje.

Rondom de oorschelpen vinden we een soort metal-achtige afwerking. Helaas zijn deze gewoon van plastic, en zie je ook hierop de vingerafdrukken goed zitten. De metalen verbindingsdelen onder de hoofdband zijn wel van aluminium gemaakt. Dit heeft waarschijnlijk de reden gehad omdat de band flexibel is en deze dus goed vast moet zitten. De ringen voor het uitschuiven van de headset zijn ook van aluminium gemaakt. De bouwkwaliteit is dus 50/50. Ja: er zijn betere afwerkingen te vinden, maar voor een bedrag van $49.99 weet ik niet of dit wel een groot punt zou moeten zijn. Zeker voor de geluidskwaliteit.

DSC_0230-001 DSC_0229-001 DSC_0228-001 DSC_0270  DSC_0237-001

Accuduur.

Met een music playtime van 25 uur heeft deze Bluedio A zeker een grote voorsprong op zijn concurrenten. De gemiddelde playtime van een draadloze headset met Bluetooth zou ongeveer 6 tot 8 uur zijn. Een Logitech Gaming G930 zou het uitzonderlijk misschien 12 uurtjes kunnen volhouden op een batterij, dus de batterijduur is dik voor elkaar.

Naast de Bluedio A, heeft Bluedio nog een ander model waarvan de batterijduur ook echt bijzonder is. Bijvoorbeeld van de Bluedio R series die ook zo’n 25-30 uur meegaat. De standy tijd die wordt aangegeven door Gearbest van 1100 uur is wel erg veel. Ik zou zelf rond de 110-200 uur schatten, maar kan nergens echt uithalen wat de exacte tijd zou kunnen zijn. Die krijg je nog van mij tegoed.

Algemene prestaties.

De algemene prestaties zijn, in verhouding tot de prijs, voldoende te noemen. De problemen beginnen eigenlijk wanneer je de telefoon moet pairen met het apparaat. Na een aantal keren de Quick Start Guide te hebben gelezen blijft het nog aardig lastig. De aan/uitknop moet voor een kleine 7 à 10 seconden ingedrukt worden om zo in de Pairing stand te komen. De Voice-control spreekt dan ook echt uit dat de headset kan pairen. Na een aantal mislukte pairs koppelt de headset dan toch.

Zodra je een app opent waar mogelijk geluid kan spelen is de ruis direct merkbaar. De koptelefoon gaat van een stille stand direct over naar een soort actieve stand waardoor je ineens heel veel ruis hoort. Dat is best hinderlijk als je dat niet gewend bent van andere koptelefoons. Bij het afspelen van muziek is die ruis niet meer merkbaar, maar bij audiobestanden nog wel. Daar had Bluedio wel wat meer aandacht aan mogen besteden.

Lage tonen:
Zoals al gezegd, er had wat mij betreft wel een wat diepere bass in gemogen in plaats van een oppevlakkige bass. Muziek klinkt best lekker, maar het had beter gekund. Het klinkt als je basis geluidsinstallatie voor de auto. Het is er wel, maar gewoon nét niet.

Mid-high:
Op vol volume is er geen enkele vorm een schel geluid. Het geluid blijft mooi helder en de verhouding tussen hoog en lage tonen is nog steeds goed merkbaar. Dat maakt de Bluedio A wel een genot om te luisteren. Mijn Gaming G930 begint namelijk bij het nummer van “Fly Away – Apax” toch lichtelijk de hoge tonen te onderdrukken en dat merk ik duidelijk niet bij de Bluedio A.

Het geluidskwaliteit (en prestaties) zijn dus voldoende, maar nog niet 100% goed. Wat tevens opvalt is dat het geluid via Bluetooth wel beperkt wordt tot een bepaald geluidsniveau. Via de meegeleverde kabels kan het geluid dus altijd harder.

DSC_0233-001 DSC_0232-001 DSC_0231-001 DSC_0244-001 DSC_0227-001

Bijzonderheden.

Bluedio A lijkt enkel nog op de Aziatische markt verkrijgbaar te zijn. Bluedio maakt gebruik van “3D” sound wat niets bijzonders inhoudt. Dit wil zeggen dat de speaker zelf groter is waardoor het lijkt alsof je het “3D” hoort. In de praktijk merk je hier vrijwel niets van.

YouTube.

Conclusie.

Voor een bedrag van $49,99 heb je een erg mooie headset die beschikbaar is in 2 soorten ontwerpen. Een zwart model met muzieknootjes of een wit model met verschillende kleurrijke figureren. De bouwkwaliteit valt toch best wel tegen, hoewel de geluidskwaliteit daarentegen voldoende is. Voldoende, want de bass klinkt best oppervlakkig.
Positief
Leuke ontwerpen
Geluidskwaliteit voldoende
Voor de prijs is het best netjes
Flexibiliteit is gunstige feature voor pasvorm
Negatief
Bouwkwaliteit voelt goedkoop aan
Pairen via Bluetooth soms best nog lastig
Bass kon wel wat dieper i.p.v. oppervlakkig

Geef een reactie