Chinese webwinkels

webwinkels_1Er bestaan in China enorm veel webshops. Zelfs zoveel, dat het haast al lastig kan gaan worden om te beslissen waar je je product het beste kunt gaan aanschaffen. Als je de markt goed in de gaten houdt weet je dat de concurrentie tussen deze Chinese webwinkels heel groot is. Daarnaast komen er wekelijks ook vele webshops bij die producten uit China verkopen. Het zijn dan vaak webshops die rechtstreeks vanuit hen eigen voorraad verkopen, maar vergeet niet dat er ook webshops bestaan die werken door middel van “dropshipping”. Dropshipping betekend niets meer dan het verkopen van producten van andere webshops. Het is dus mogelijk, dat jij terecht kan komen bij een dropshipper van een dropshipper van een dropshipper. Die kans is niet groot, maar die kans is aanwezig.

Webshops uit China rekenen vaak geen of weinig verzendkosten. Bestellen in China is daarom nog goedkoper! Vaak wordt er ook geadverteerd met “Free shipping to Netherlands via Standard Shipping“. Dat wil niets meer zeggen dan dat je product in een envelop wordt geduwd en mee gaat met de luchtvracht richting Nederland. Vanuit Nederland neemt de postbode het over en wordt het pakketje, of de envelop, in de brievenbus gedaan. Maar bij veel mensen komt dan al wat vraagtekens te voorschijn: waarom gratis verzending? Als je een kabeltje koopt van ongeveer $1,00 dan is het ongeloofwaardig dat zelfs de verzending dan nog gratis is. Dat komt niet omdat bepaalde delen van China worden gefinancierd door de overheid. Veel mensen denken dat de export in China wordt gefinancierd door de overheid daar, maar dat is onjuist. De hoeveelheid export maakt het goedkoper om te verzenden. Veel bedrijven als Banggood, Tinydeal, Dealextreme en noem ze allemaal maar op, verzenden in grote aantallen. Je kunt het vergelijken met het frankeren van meerdere brieven als bedrijfzijnde: hoe meer brieven je frankeert, des te goedkoper het tarief van de postzegel wordt. Bij het exporteren gaat het exact hetzelfde. Door grote containers met pakketjes te versturen is het goedkoper om te verschepen. Het verhaal van de subsidie klinkt logisch, maar is desondanks dat toch onjuist. China Post is een staatsbedrijf wat wel wordt gefinancierd door de overheid, maar dat heeft geen invloed op de Free Shipping wat je regelmatig ziet.

Waar je hoofdzakelijk op moet gaan letten bij het bestellen van je producten in China, is dat je moet weten of de webshop betrouwbaar is en of het eventueel beschikt over een PayPal kopersbescherming. De PayPal kopersbescherming bied jou als klant de zekerheid dat als jij je product niet ontvangt en de webshop niet tot een oplossing komt, jij je geld binnen 45 dagen kunt terugclaimen. Klik hier voor meer informatie over de PayPal kopersbescherming. Daarnaast moet je er op letten wát je koopt. Zo waarschuwt de douane voor nep producten. Je mag voor eigen gebruik maximaal 3 nep-producten importeren voor eigen gebruik. 3 kleding en accessoires stukken bijvoorbeeld. Importeer je meer dan 3 nep producten in één keer, dan is de kans groot dat jouw pakket wordt vernietigd wanneer de douane jouw pakket gaat controleren. Het gevolg daarvan is een brief van PostNL dat jouw pakket is onderschept en eventueel een boete, al zal dat 2e niet vaak voor komen.

Als laatste is het belangrijk dat je kijkt naar de prijs. Koop jij in één keer 1000 USB kabels die samen ruim €500 gaan kosten, dan zou je hoe dan ook douanerechten en omzetbelasting moeten betalen. Onderstaand is een overzicht met de kosten die je kunt verwachten wanneer je een pakket importeert vanuit een niet-EU land (China dus).

Land van herkomst

Waarde van zending*

Belastingen te betalen

Uit een EU-land Waarde onbeperkt Geen douanerechten 6% / 21% omzetbelasting aan de verkoper
Uit een niet-EU-land Tot €22,00 Geen douanerechten Geen omzetbelasting
Uit een niet-EU-land Van €22,00 tot €150,00 Geen douanerechten 6% / 21% omzetbelasting
Uit een niet-EU-land €150,00 of meer Wel douanerechten 6% / 21% omzetbelasting

 

*Waarde zending zonder verzendkosten meegerekend. Douanerechten zijn de feitelijke ‘inkomsten’ voor de douane. Daarnaast dienen deze douanerechten om de Nederlandse markt te beschermen tegen import. Deze betaal je pas wanneer een pakket €150 of meer waard is. De omzetbelasting is simpelweg de BTW die je betaald over de totale waarde van je pakket. Voorbeeld: een pakket uit China incl. verzending heeft totaal €50 gekost. Je moet omzetbelasting betalen. 50 x 1,21 = €60,50 totaal. Je moet dus €10,50 betalen aan de deur wanneer PostNL jouw pakket langs komt brengen. Daarnaast rekent PostNL ook nog €13,00 extra over de omzetbelasting. Deze €13,00 extra zijn o.a. voor de rembours verzendmethode, maar ook voor PostNL zelf die het pakket moet afhalen bij de douane.