Douanerechten

douanerechten_1Douanerechten -vroeger invoerrechten genoemd- zijn kosten die je betaalt aan de douane. De reden dat je deze rechten moet betalen, is simpelweg om de Nederlandse markt te beschermen. Daardoor kan het voor grotere importeurs minder aantrekkelijk zijn om bepaalde goederen te importeren. De douanerechten variëren van 4% tot ongeveer 12%. Douanerechten worden berekend volgens een aantal aspecten. Het begint natuurlijk bij de inhoud van het pakket. Het gaat de douane er niet om welke spullen je importeert, maar om de hoeveelheid en de waarde van deze spullen. Als je 2 laptops importeert met ieders een waarde van €500,- per stuk, betaal je douanerechten over €1000,-. Het gaat dus voornamelijk over de totale waarde van het pakket.

Naast de douanerechten wordt er vrijwel standaard ook nog omzetbelasting in rekening gebracht. Je importeert tenslotte producten boven de €150,- per zending. Tot slot kunnen er ook nog inklaringskosten in rekening gebracht worden voor de verzending. Voor het opgeven van de douanerechten krijg je een aparte brief opgestuurd waarop je de betreffende waarde moet invullen. Deze brief wordt ook wel het “Bericht van aankomst” genoemd. Het gebeurt zelden dat de douane zelf een waarde op het pakket zet, mits er een invoice is bijgevoegd met daarop de inhoud en werkelijke waarde van het product.

De kosten van douanerechten verschillen per product, het is daarom niet altijd exact aan te geven hoeveel douanerechten je moet betalen. Wel kun je een ruwe schatting maken door middel van de TARIC codes. TARIC staat voor: “Integrated Tariff of the European Communities”. De TARIC codes worden ook wel goederencodes genoemd omdat deze codes te pas komen bij het importeren. Elk product heeft een identieke TARIC code die vastgesteld staat in een Europese Database. De douane in Nederland heeft een richtlijnentabel opgesteld.

Goederen Percentages
Muziek, CD/DVD’s etc. 3,5% douanerechten
21% omzetbelasting
Boeken Geen douanerechten
6% omzetbelasting
Spijkerbroeken 12% douanerechten
21% omzetbelasting
Fotocamera apparatuur 6,7% douanerechten
21% omzetbelasting
Modelauto’s en toebehoren 4,7% douanerechten
21% omzetbelasting

Let op: naast douanerechten kan er ook omzetbelasting en inklaringskosten in rekening gebracht worden.