Earson ER-151

5

Earson ER-151.

Onze partner Chinakorting.nl heeft er voor gezorgd dat er een totaal nieuwe hype in de Chinese kopers onder elkaar is veroorzaakt: namelijk het in bezit hebben van een Earson ER-151. De Earson ER-151 is een draadloze Bluetooth speaker die wat ons betreft ver boven duurdere Nederlandse merken uitspringt. Ja, echt! Wij hebben namelijk in deze review twee producten naast elkaar gelegd. De Earson ER-151 en de Hercules BTP04. Beide producten lijken heel identiek, maar toch zijn ze qua kwaliteit heel erg verschillend. Je leest over deze vergelijking meer in de review. De Earson ER-151 is een kleine compacte speaker die (spat)waterdicht, stofdicht en schokbestendig is. Dankzij het compacte en mooie design kun je deze overal mee naar toe nemen en levert deze speaker genoeg vermogen om je kamer te voorzien van muziek. Veel compacte speakers beschikken over een beperkt aantal features en door het kleine formaat van compacte speakers heb je vaak niet het grote vermogen ter je beschikking. Daarnaast zijn kleinere speakers vaak geneigd om te gaan vervormen wanneer je het volledige vermogen probeert te benutten. Zonde, want dat is wel het laatste wat je wilt als je een audioproduct aanschaft.

Als je een compacte speaker koopt, koop je hem vaak met een reden. De één koopt hem gewoon voor op zijn bureau, de ander koopt hem voor op de camping. Eigenlijk is de ER-151 voor heel veel doeleinden geschikt. Voordat deze review is gepubliceerd, hebben wij ook een aantal foto’s gepubliceerd op Tweakers waarin is te zien wat de constructie is van de ER-151. Hierover lees je ook in de review meer. Het is namelijk erg interessant hoe deze compacte speaker is opgebouwd. Dankzij de slimme manier van het gebruik van hardware, is de kwaliteit en het vermogen van de Earson ER-151 zeer goed.

De Earson ER-151 speaker wordt verkocht door bijna elke webshop, maar ook moet je bij de Earson ER-151 goed er op letten dat het geen namaakproduct is. Helaas ontkom je er bijna niet meer aan. Ook worden ze verkocht met of zonder doos. Zo koop je bijvoorbeeld bij Banggood.com de Earson ER-151 speaker zonder doos en bij DealExtreme koop je hem met doos. Beide producten zijn wel origineel en hebben dezelfde accessoires. Je moet bij Banggood wel rekening houden dat je een grotere kans hebt op schade onderweg. Dit komt omdat de verpakking van Banggood wel minimaal is. Er wordt gebruik gemaakt van een paar laagjes foam, meer niet. Het hebben van een productdoos is voor mijn gevoel ook “beter”, maar dat ligt bij iedereen anders. In een doosje is het product namelijk beter beschermt.

Productnaam: ER-151 Merk: Earson Productprijs: $26.99 Aangeschaft bij: Banggood
Aangeschaft op: 22 september 2014 Ontvangen op:  1 oktober 2014 Gewicht: 250 gram Link: klik hier.

Specificaties.

Aantal speakers: 2
Output: 2x 2W
Impedantie: 4 Ohm
Frequentie: 80Hz-20.000Hz
Power: Li-on herlaadbare batterij
Pairing code: 0000
Spatwater dicht: JA
Stofdicht: JA
Shockproof: JA
Bluetooth: 3.0
NFC: NEE
Lengte: 15 cm (150 mm)
Breedte: 6,5 cm (65 mm)
Hoogte: 5,5 cm (55 mm)
Accessoires: Speaker, charge cable, audio cable, koord

De allereerste indruk.

De Earson ER-151 werd verzonden met NLDirect via Banggood. Binnen 12 dagen stond de postbode alweer aan de deur. De postbode zei nog: “alweer een pakketje uit het oosten?”. Ik legde hem uit dat alle producten die ik daar bestel worden gebruikt om reviews over te schrijven en liet hem zien wat er in het pakketje zat wat hij mij afleverde. De verpakking was redelijk, al had ik zelf liever gezien dat het product in een doosje werd verzonden of dat er meer bubbeltjesplastic werd gebruikt. Desondanks was de bescherming voldoende om het product onbeschadigd over te laten komen. Hij lachte, en wilde de geluidskwaliteit wel eens horen. Ik had mijn telefoon al beneden liggen dus kon hem snel laten horen wat voor kwaliteit het speakertje had. Hij moest lachen en was verbaast over de kwaliteit. De eerste keer dat ik de geluidskwaliteit hoorde van de ER-151 schrok ik eigenlijk, want ik had zelden zo een goed product ontvangen in verhouding met de prijs. De geluidskwaliteit is namelijk erg goed! Goede verhouding tussen de mid-high tonen en de bass. De ER-151 ziet er érg sportief en stevig uit. Over het ontwerp is erg goed nagedacht: hij spreekt namelijk erg aan en je kunt hem bijna overal neerzetten.

Earson_1 Earson_2 Earson_3 Earson_4 Earson_5

De uitstraling, het design.

De Earson ER-151 is een kleine, compacte speaker die je eenvoudig kunt meenemen in een rugzak. Door zijn kleine afmetingen en zijn grote vermogen is het een ideale speaker om te gebruiken voor bijvoorbeeld op de camping of op je eigen kamer. Aan de voorkant van de ER-151 zie je aan de linker kant het logo, afhankelijk van hoe je hem neerzet. Aan de voorkant zitten 2 speakers die een output hebben van 2x2W. Klappen we hem voorover, dan is het enigsinds te merken dat hier de subwoofer zit wanneer je het geluid hard op aan zet. De subwoofer is geen gestuurde subwoofer, maar deze subwoofer werkt op basis van de trillingen van de Earson zelf. De golven die de 2x2W speakers produceren worden opgevangen door de subwoofer die het omzet in een lagere bass. Dit heet ook wel een passieve radiator. [geek]Het is een variant op een bassreflexpoort. Waar in een bassreflexpoort de lucht in de poort resoneert, is het hier de conus.[/geek] Klappen we hem daarna nog een keer voorover, dan zie je hier het serienummer en het “CCC S&E” keurmerk.
Aan de linker kant, waar het logo zich ook bevindt, zit een klein flapje met daaronder diverse aansluitingen. Sinds de Earson ER-151 is dit flapje veranderd omdat er bij de ER-151 versie veel geklaagd werd over het flapje wat niet goed dicht kon. Daarom is het nu ook veel makkelijker deze te openen. Onder dit flapje vinden we de aan en uitknop, een Micro USB input en een AUX 3.5mm input. Aan de andere kant zijn 3 drukknopjes zichtbaar. De bovenste knop is om het apparaat te pairen met een bluetooth device. De onderste 2 zijn om het volume te regelen, maar ook om naar het volgende nummer te gaan. De Earson heeft een sportieve uitstraling dankzij het metalen raster en de groene lijnen rondom het driehoek.

Materiaal en bouwkwaliteit.

De buitenkant van de Earson ER-151 is van rubber, waardoor de speaker schok- en valbestendig is. Wanneer de speaker op de grond valt, zorgt het rubber voor een zachtere landing zonder dat de speaker zelf daaraan moet lijden. Bij een hoge val zal de speaker zelf niet beschadigen, maar het rubber zelf beschadigd wel snel. Zo merk je lichte slijtage na een val, dit is wel minimaal. Dat neemt tenslotte nog niet weg dat het aluminium wel kan beschadigen wanneer het aluminium ergens op valt. Het rubber wordt tevens ook snel vies. Stof blijft snel achter op het rubber. De speaker is wat dat betreft wel waterdicht, dus het schoonmaken is geen groot probleem. Droog je hem daarna weer af met een keukenpapiertje, is het rubber weer vies omdat het keukenpapiertje afgeeft. De speaker moet je dus afdrogen met een handdoek na het schoonmaken. Bij voorkeur gebruik je een zwarte handdoek omdat je de stof van de zwarte handdoek niet goed kunt zien op het rubber.
Omdat je de Earson kunt laten vallen zonder dat er schade ontstaat aan de geluidskwaliteit is de bouwkwaliteit ook erg goed. Dit hebben we vooral kunnen merken toen we de Earson ER-151 open gingen halen. Het is namelijk een gesloten en waterdicht systeem waardoor het lastig is om het product open te halen. Het openhalen moet ook met grove gereedschap. Een grote platte schroevendraaier onder het rubber plaatsen was niet voldoende. We hebben heel hard moeten duwen en trekken aan de rubberen zijkanten om hem open te krijgen. Hieronder zie je een aantal foto’s van dat proces. Het openhalen is een moeizaam proces.

Earson_6 Earson_7 Earson_8 Earson_9 Earson_10

Accuduur.

De accuduur, is voor zover ons bekend, erg redelijk. Er wordt geadverteerd met zo’n 8 uur plezier op vol volume. We hebben een Tweaker gevraagd om op basis van de gegeven waarden zoals de capaciteit van de accu en het voltagegebruik uit te rekenen hoelang de speaker mee zou moeten gaan op vol vermogen. Op basis daarvan valt namelijk een conclusie te trekken of de batterij ook aan zijn verwachtingen voldoet.

Speakers gebruiken geen stroom, dat doet de versterker. Een lithium cel is nominaal 3,7v, de capaciteit is hier 5,55Wh (Ah*V). Het theoretisch maximaal vermogen van een versterker per kanaal is te bepalen met (Ingangsvoltage versterker^2)/(Weerstand speaker*2). In dit geval 3,7^2/2*4 is ongeveer 1,5 met inefficiënties meegerekend.
Een normale verhouding tussen verbruik:output is 0,15:1. Verbruik is lager omdat muziek niet een constante belasting is, maar bestaat uit pieken en dalen. De Earson heeft een tweekanaals versterker, 3 watt totaal vermogen dus. 3*0,15=0,45. Verbruik is dus ong 0,45 watt met normale muziek. Capaciteit delen door verbruik geeft accuduur. 5,55/0,45=12,3. 12,3 uur op vol volume.
Uiteindelijke accuduur hangt behoorlijk af van de muziek die je speelt. Het verschil tussen het gemiddelde en de piek in muziek noem je de crestfactor. Hoe hoger de crestfactor, hoe lager het verbruikt.
Daar is het verbruik van bluetooth niet bij ingenomen. Zo’n module verbruikt normaal iets van 0,05W. Dat reduceert de accuduur al naar 9,3 uur. De module gebruikt trouwens ook stroom als je hem niet gebruikt (idle). Waarschijnlijk erg weinig, maar alsnog.
~ Lutkeveld

Om de theorie van Lutkeveld te bevestigen zijn er al vele Tweakers bezig met het testen van het uithoudingsvermogen van de Earson ER-151. Eerst wordt de speaker volledig opgeladen en dan wordt er gedurende de tijd dat de speaker werkt op de batterij een playlist van de top 40 afgespeeld. In de top 40 zitten verschillende soorten genres muziek. Murfie121 neemt deze test op zijn verantwoordelijkheid en heeft het volgende ondervonden:

De Earson is rond 23:10 aangezet, en rond 7:50 die volgende ochtend is de Earson er mee gestopt. Hij heeft het dus ongeveer 8 uur en 40 minuten volgehouden via Bluetooth. De exacte tijd is 8 uur en 47 minuten. De speaker heeft niet gedraaid op het maximum volume, omdat er toen vervorming optrad. Op een behaalde hoogte kan dit ook slecht voor een speaker zijn. Via de AUX optie (dus met een kabeltje) heeft de speaker het iets langer volgehouden, namelijk zo’n 9 uur en 25 minuten.

Algemene prestaties.

De speaker levert dan misschien geen voldoende vermogen om een feestje te houden, hij levert wel genoeg vermogen om de speaker te gebruiken op je kamer, op de camping of ergens anders voor. Dankzij de 2x2W speaker die erin zit heb je toch voldoende vermogen en een zeer goed geluidskwaliteit. Een kleine speaker heeft vaak beperkte mogelijkheden, ook qua geluidskwaliteit. Bij de Earson lijkt dit echter mee te vallen. We zijn namelijk erg positief over dit kleine speakertje. De algemene prestaties zijn simpelweg goed!

 

Earson ER-151 of Hercules BTP04.

Earson ER-151 Hercules BTP04
Gemiddelde prijs: €21,74 Gemiddelde prijs: €59,99
80Hz-20.000Hz 130Hz-20.000Hz
250 gram 280 gram
4 Ω (Ohm) Ω (Ohm)
2x2W speakers 2x2W speakers
Li-on batterij 1500 mAh (8 uur speeltijd specs) Li-ion 1200 mAh (14 uur speeltijd specs)
Geen microfoon Ingebouwde microfoon
3.5mm jack, micro USB kabel, polsbandje, documenten zoals handleiding. 3.5mm jack en micro USB kabel in één, lang en kort polsbandje, opberghoesje, documenten zoals handleiding.

De Earson ER-151 lijkt bijna een replica van de Hercules BTP04, maar deze keer is het eens andersom. De ER-151 is namelijk nagemaakt door Hercules. De Earson ER-151 publiceerde haar product namelijk ruim 4 maanden eerder dan Hercules. Dat neemt natuurlijk niet weg dat de Hercules BTP04 beter zou zijn dan de Earson ER-151. Toch zou je dat wel denken als je kijkt naar het grote prijsverschil. Je kunt 3 Earsons kopen van de prijs die je betaalt voor de Hercules BTP04. Wil je €40,00 meer betalen voor meer accessoires en een ingebouwde microfoon? Ik niet. Het gaat voornamelijk om de geluidskwaliteit. Op basis van meerdere testers hebben we een conclusie kunnen trekken door de 2 producten te vergelijken met elkaar.

Waarom het nummer “Rather Be, Clean Bandit“?
Het nummer van Clean Bandit is een nummer dat eigenlijk elke toon bevat: aan het begin vrij hoge viool geluiden en in het midden van het lied hoor je hoofdzakelijk een bass. Breng het in combinatie en je hebt het nummer Rather Be, een perfect testnummer voor beide speakers.

Hoge tonen.
Beide speakers zijn echt een mislukking als het gaat om hoge tonen. Niet omdat het het zo bar slecht klinkt, maar wel omdat de speakers gaan trillen wanneer hoge tonen aan bod komen. Het geluid vervormt akelig lelijk wanneer er hoge tonen in een nummer voor komen en dat is jammer. Toch vind ik dat de Earson en veel “holler” geluid heeft waardoor het veel beter klinkt, maar dat verschilt per persoon.

Midi- en lage tonen.
De Hercules BTP04 heeft een zeer goede bass, zelfs te goed waardoor het hele nummer “Rather Be” klinkt alsof iemand continu tegen de deur aan het rammen is, een “Bmpff Bmff” effect krijg je, eigenlijk hetzelfde als bij de hoge tonen het geval is bij de Hercules. Zet de Hercules op een platte tafel, en je hoeft zelf al niet meer te dansen. De Hercules BTP04 doet dat al voor je. De Earson heeft een veel minder sterke bass waardoor het nummer niet vervormt en dat je ook echt de werkelijke bass zeer goed hoort. Echter, de sterke bass mis je wel heel erg bij nummers zoals David Guetta & Showtek – Bad ft. Vassy. De Hercules doet daar zijn voordeel mee, maar doet daar bij heel veel nummers daar geen voordeel mee. Dus het is heel variërend, maar de winnaar is ook bij de Midi- en lage tonen toch de Earson.

De Earson is écht de beste.
En tja, je mag altijd €50 voor een doosje en wat meer accessoires neerleggen, maar dat zie je mij niet doen. Ik ben echt heel zeker: de Earson is écht een beter product dan het €60,- kostende speakertje van Hercules.

Earson_15 Earson_16 Earson_17 Earson_18 Earson_19 Earson_20 Earson_21 Earson_22 Earson_23 Earson_24 Earson_25 Earson_26 Earson_27 Earson_11 Earson_12 Earson_13 Earson_14

Bijzonderheden.

– Beide speakers (de Earson ER-151 en de Hercules BTP04) hebben beide zwakke plekken bij hoge tonen, dus verwacht zeker geen high-end kwaliteit speaker. Dat zou je bij de Hercules overigens wel verwachten, maar ook daar valt het tegen.
– De Earson ER-151 is éérder gereleased dan de Hercules BTP04.
– De testresultaten zijn gebaseerd op diverse Tweakers die ook een (positieve)ervaring hebben met deze fantastische speaker.

YouTube.

Conclusie.

Voor ongeveer €20,00 heb je qua prijs-kwaliteit een extreem goede speaker. Zelfs zo goed, dat ik er inmiddels meerdere heb aangeschaft om weg te geven. De speaker is wat zijn geluid betreft een echte aanrader. Het geluid klinkt erg goed en helder, en de lage tonen lukt ook zonder gemak. Helaas wordt het bij de hoge tonen wat lastiger, dan treedt er vervorming op en dat is jammer. De accessoires zijn voldoende, alles zit er bij wat je nodig hebt. Toch had ik gehoopt dat Banggood de retaildoos zou mee versturen, dit doen zij helaas niet. De bescherming is redelijk, maar wel minimaal. Zo heb je bij Dealextreme wel een retail doos ter beschikking. Al met al is het een zeer goede speaker.
Positief
Zeer goed geluid, zeker voor die prijs.
De lage tonen worden door middel van de passieve radiator een heel goede output.
Hij is water- stof- en valbestendig, wat de behuizing enorm stevig maakt.
De prijs is natuurlijk het allermooiste, voor 20 euro is het een topproduct.
Negatief
Worden helaas nagemaakt, dus ook hier goed opletten.
Bescherming kan vrij matig zijn vanuit de webshops waardoor er schade kan ontstaan aan het aluminium.

Reacties5 reacties

 1. Friends I’m with three of ES 151A model without running the precise Bluetooth for urgent solution was acquired with Banggood ….. Help me …..

  • Hi Junior. Can you describe your problem exactly? Are you having a bad Bluetooth Signal or something? Let us know so we might help you! :)

 2. We are trying to pai with a new device it is asking for a PIN. How can we reset the equipment?

  Why are the blue and red light flashing constently?

 3. Hallo Bas,

  Al enige jaren heb ik een Earson 151A. Na herinstallatie van Windows 7 op mijn laptop, lukt het niet meer om de speaker verbinding te laten maken, omdat er nu steeds om een koppelingscode wordt gevraagd. Dat was eerst nooit zo. Ik gebruik de PIN 0000, maar dat werkt ook niet.

  Bij pairen van de speaker, kies ik voor koppelen zonder code en wordt het stuurprogramma geïnstalleerd. Tot zover niets aan de hand. Tijdens verbinding maken, wordt er toch om de koppelingscode gevraagd, maar die werkt dus ook niet. Ik weet het niet meer! Heb jij nog een idee hoe dit op te lossen?

  Alvast bedankt,

  René de Vries

Geef een reactie