Harman Kardon Onyx Studio

0

Harman Kardon Onyx Studio.

Gearbest mailde mij begin juli met een zeer interessante aanbieding waar ik, maar ook enkelen in het gezin, veel belang bij hadden. Voor een bedrag van $119,99 konden we deze Harman Kardon Onyx Studio speaker absoluut niet laten liggen, want deze zijn immers niet meer te koop in Nederland maar zijn wel even dik €80,00 goedkoper dan wat ze eerst gekost hebben. Harman Kardon is internationaal een groot merk wat bekend staat om haar kwalitatieve audio. De meesten kennen Harman Kardon van de iconische doorzichtige speakersets. Naast de doorzichtige speakersets levert H/K ook een dienst aan enkele laptopfabrikanten. Je kon het merk H/K regelmatig terugvinden in diverse soorten laptops van Toshiba. Tot op de dag van vandaag komt het ook veel voor in de nieuwere reeks BMW’s, Land Rovers en Mini’s. Het is dus onwaarschijnlijk dat H/K een onbekend merk is.

Voor het idee waren er toch enkele twijfels over de speaker bij GearBest. Voor zo’n laag bedrag verwacht je misschien geen originele of goede speaker. Deze twijfels heb je met meerdere merkproducten die je kunt kopen, maar voor een bedrag van $119,99 ga je er nog eens extra over nadenken. Origineel is ‘ie wel, maar aan de speaker zijn wel lichte gebreken te zien. De doos is niet meer in een nette staat en op de speaker zelf zijn enkele kleine slijtageplekken zichtbaar op de stofkap. Het kan zijn dat de Onyx speakers zijn afgekeurd en vervolgens verkocht mogen worden tegen een lagere prijs. Vooralsnog blijft het een raadsel hoe GearBest zo’n goede speaker zo goedkoop kan aanbieden. Wat geen raadsel is, is dat je deze speaker niet zou moeten laten liggen als je nog zoekende bent naar een goede vervanger voor je Earson (haha).

Productnaam: Onyx Studio Merk: Harman Kardon Productprijs: $119,99 Aangeschaft bij: GearBest
Aangeschaft op: 4 juli 2015 Ontvangen op: 8 juli 2015 Gewicht: 2132 gram Link: klik hier.

 

Specificaties.

Aantal speakers: 6 speakers (2 tweeters, 2 mid-high, 2 bass)
Output: 4x15W (60 watt)
Impedantie: 4 Ohm
Frequentie: 55Hz~20.000Hz
Verbruik: 38W max.
Adapter: 19V, 2.0A
Maximale dB: 96dB
Standby tijd: onbekend (<0,5W)
Capaciteit: 2600mAh
Materiaal: ABS Plastic, stof, metaal, rubber
Spatwater dicht: nee
Stofdicht: nee
Shockproof: nee
Bluetooth: 3.0
NFC: nee
Diameter:  280 mm
Breedte: 161 mm
Hoogte: 260 mm
Accessoires: Oplader (US plug), handleiding

Eerste indruk.

DSC_0203-001Toen de grote doos (eindelijk eens zonder naheffingen) met DHL binnenkwam was ik erg tevreden dat de Onyx Studio geleverd werd in de originele retailverpakking. De bescherming was weliswaar wel een beetje slecht omdat een laagje papier geen compleet product kan beschermen. Desalniettemin heeft de doos het voor een groot deel overleeft en is er zoals verwacht gelukkig ook geen schade aan de Onyx Studio zelf. Wat direct opvalt aan de doos is dat deze wel gewoon in het Engels is terwijl het toch een Chinese variant hoort te zijn. Aan de buitenkant van de doos staat het e.e.a. beschreven over de specificaties.
Zodra je de doos opent merk je eigenlijk wel dat de verpakking vrij standaard is voor een product wat toch aardig wat kost. De kartonnen vormen zorgen ervoor dat de speaker tijdens transport niet kan bewegen. Bovenop deze kartonnen vormen liggen alle boekjes en de adapter. De adapter die is meegeleverd valt wel te gebruiken in Nederland, maar niet met de meegeleverde US power cord. Met de meeste adapters van nu zijn de power cords universeel en dus kun je er ook een EU powercord gebruiken. Je zult later in de review lezen waarom je deze adapter eventueel zou willen gebruiken. De boekjes die meegeleverd zijn beschikken over de Nederlandse taal wat je ook niet veel meer ziet bij Chinese producten. Naast de handleiding is de quick-start-guide ook handig.

Dan nu de Onyx zelf. Wat direct opvalt als de de Onyx Studio uit de doos pakt, is dat er toch wel aardig wat gewicht in zit. De speaker weegt zo’n 2 à 2,5KG en dat is wel te merken. Je hebt zéker niet te maken met dat goedkope plastic wat snel kapot gaat, je voelt direct dat je iets kwalitatiefs in je hand hebt. Het is lastig te beschrijven, maar mocht je de Harman Kardon Onyx Studio beslist willen aanschaffen dan weet je wel waar ik het over heb als je ‘m ontvangt. De speaker ziet er op het eerste gezicht duur, maar heel goed uit. Dat is wat Harman Kardon ook wil bereiken met hun reeks producten. De aluminium pootjes maken het design af.

Design, materiaal en bouwkwaliteit.

Bij de Onyx Studio is er aan veel dingen gedacht, waarbij kwaliteit en design hoog in het vaandel staan. Beide aspecten zijn goed terug te vinden in de Onyx Studio. De Onyx Studio speaker maakt gebruik van een zacht soort plastic wat je bij vele andere producten terugziet, bijvoorbeeld zoals bij de MK808B Plus Mediaspeler. De feeling van dit type materiaal is buitengewoon goed. De aluminium pootjes die de speaker overeind houden sluiten goed aan bij het design en zijn daarnaast ook goed gemonteerd op de chassis van de speaker. Bij een hoge bass trilt de speaker namelijk. De pootjes moeten er voor zorgen dat het goed op z’n plek blijft staan. Enige trillingen worden door de rubberen nopjes goed opgevangen: dan komen we ook bij de details, want onder de pootjes en onder de rand van de chassis zitten kleine rubberen nopjes die beschadigingen voorkomen aan het chassis, maar zorgen er tevens voor dat de speaker niet heen en weer stuitert bij een stevige bass. Stabiliteit heeft de speaker dan ook zeker.

DSC_0204-001 DSC_0207-001
De voorkant van de Onyx Studio bevat een stofkap die afneembaar is. Onder deze stofkap zijn totaal 5 speakers te vinden: 2 tweeters, 2 mid-high, 1 bass. Aan de rechter zijkant zit de powerknop, bovenop de ronding zitten de volume knoppen en aan de linker zijkant een Bluetooth Pair knop. De achterkant heeft ook nog een bass. Er wordt gebruik gemaakt van een passieve bass hoewel de geluidskwaliteit dat absoluut niet de indruk werkt. De achterkant bevat tevens de poorten. Helaas niet zoveel bijzonders: de micro-USB kabel en de poweradapter kun je hier instoppen.

De speaker zit stevig in elkaar. Het kraakt niet, je kunt moeilijk er iets aan kapot maken en het voelt heel solide aan. De kap aan de voorkant kun je er afhalen. De exacte reden daarvan weet ik niet, wellicht om het e.e.a. schoon te maken of de mogelijkheid tot vervangen van de kap. Helaas zijn er geen teardowns van de Onyx Studio omdat het losmaken van de speaker vrij lastig blijkt te zijn. Wellicht dat we hier binnenkort nog op terugkomen.

Accuduur.

Veel reviews op internet beschrijven de matige accuduur en dat blijkt eigenlijk in de praktijk ook te kloppen. Met een capaciteit van maar 2600mAh is de speaker een sterke afknapper. Het is daarom ook niet raar dat de speaker maar een maximale speeltijd haalt van 5 uur. Daarbij wordt wel aangegeven dat de speeltijd van 5 uur op vol vermogen is, maar met speakers van een output van 60W zou zelfs dat nog erg veel zijn. Het scheelt dat je bij de Onyx Studio wel een adapter krijgt. Als de speaker eenmaal op zijn plek staat zou je ook gemakkelijk gebruik kunnen maken van de adapter, dan heb je geen last van maximale speeltijden.

Mogelijke opties zijn dus om de speaker te verbinden aan een powerbank of aan de bijgeleverde adapter met US stekker.

Algemene prestaties.

Muziekkeuze: Aevion – Cannes
De muziek is met een reden gekozen natuurlijk. Het gekozen nummer bevat een stevige bass, hoge vocals en veel afwisseling tussen deze tonen. Op basis van dit nummer valt goed te concluderen of de speaker goed klinkt of niet. Toch, zoals al eens eerder aangegeven in de review, smaken verschillen enorm.

Hoge tonen.
De hoge tonen van deze speaker zijn buitengewoon goed. De tweeters die gebruikt worden in de HK speaker worden pas ‘ingezet’ bij een bepaalde frequentie lijkt het. Deze werken namelijk alleen bij echt hoge tonen, verder worden ze niet zo zeer gebruikt. Hoge tonen worden goed opgepakt en klinken zeker niet schel.

Midi- en lage tonen.
Hoewel je zou verwachten dat er een actieve bass speaker in de Onyx zit, is dat schijn bedrog. Er wordt namelijk gebruikt van een passieve bass box. Tevens is het nog zo dat er een 2e bass box wordt gebruikt aan de achterkant. Al met al dus 2 passieve bass speakers als we de specificaties geloven van Harman Kardon. De lagere tonen klinken heel diep en krachtig. Het is eigenlijk lastig te beschrijven wat de algehele geluidskwaliteit is van de speaker: echt zéér goed zoals je zou verwachten!

DSC_0208-001 DSC_0209-001

Bijzonderheden.

Bijzonderheden? Tja, de prijs. De nieuwprijs in Nederland is €200,00 volgens de H/K website. De laatste prijsbepaling op Tweakers.net komt uit op ongeveer €140,- De nieuwere variant van de H/K Onyx Studio is al een stukkie duurder, namelijk €350,00. Tijdens het bijwerken van de review bleek dat Gearbest de speaker duurder heeft gemaakt. Ook die prijs is nog redelijk interessant. Vaak kunnen ze nog wel een korting geven.

YouTube.

Conclusie.

Een echte Harman Kardon fan zou een prijs van ongeveer €110,- een hele schappelijke prijs vinden voor deze Onyx Studio. Echter, het is wel een grote aankoop die je dan doet. Misschien weerhoudt dat veel mensen en zien zij af van de koop. Jammer, want deze Harman Kardon Onyx Studio is hét compacte speakertje voor in huis. De geluidskwaliteit is perfect, de bouwkwaliteit is solide en betrouwbaar is 'ie ook. De accuduur is helaas wel een flinke tegenvaller. Met slechts 2600mAh is het geen speaker waar je lang plezier van hebt op een volle batterij. Aangeraden is dus om de speaker te gebruiken i.c.m. een powerbank of de gebruikelijke netsnoer. Eigenlijk blijkt wel dat je deze speaker het beste op een vaste plek kunt laten staan.
Positief
Geluidskwaliteit perfect
Goed design
Goed en snel bereik
Betrouwbaar
Negatief
Geen AUX input
Geen garantie in Nederland
Accuduur teleurstellend

Geef een reactie