Levertijd

levertijd_1Jouw bestelling vanuit China heeft geen levertijd van 3 werkdagen, jammer genoeg niet! Dat komt omdat dit afhankelijk is van een bepaald aantal factoren die hier een grote invloed op uitoefenen. Het is niet zo dat de levertijd voor een groot deel afhankelijk is van het bedrijf die jouw pakket verstuurd, aangezien het bedrijf of de persoon waar je een product koopt vaak wel verzendt binnen 48 uur. Maar, waarom kan de levertijd zo ongelofelijk hoog oplopen tot wel 30 dagen? Waarom kan dat niet sneller? Daar geven we je graag duidelijkheid over aangezien hier regelmatig nog een aantal vragen over komen. Er spelen een aantal factoren mee die ervoor zorgen dat jouw pakketje langer onderweg kan blijven. Soms is het pakket binnen een week hier (afhankelijk via welke methode je verstuurd) en soms kan het wel oplopen tot ruim 30 dagen of misschien wel meer. Om te beginnen:

Het bedrijf, de verkoper.
Het begint allemaal bij de verkoper. De verkoper heeft de verantwoordelijkheid om het pakket binnen 48 verzendklaar te maken, of langer indien aangegeven. Wanneer de verkoper dit niet binnen 48 uur voor elkaar krijgt, dan speelt er al een kleine vertraging omdat jouw pakket niet op tijd kan worden meegegeven met het lokale postbedrijf in China. Daarnaast is het zelfs nog mogelijk dat de verkoper er voor kan zorgen dat het pakket niet met het klaarstaande vliegtuig kan laten mee verzenden. Dan blijft jouw pakketje net zo lang liggen in de ‘opslag’ op het airport voordat er een nieuw vliegtuig arriveert richting Amsterdam.

De douane in China.
Naast de douane in Nederland, heeft China natuurlijk ook een douane. De Chinese douane is minder streng als het gaat om de export, maar zij zijn ook niet de makkelijkste mensen als het gaat om verboden artikelen. Deze mogen namelijk in China niet geëxporteerd worden. De Chinese douane kan jouw pakket ook tijdelijk achterhouden maar dit gebeurt zelden. Als het pakket eenmaal is gescand wordt het ingeladen in het vrachtruim van de Chinezen totdat een vliegtuig de containers kan meenemen. Een vlucht van China naar Nederland duurt zo’n 10 à 11 uur.

De douane in Nederland.
Jeuuhh. Je pakket arriveert met het vrachtvliegtuig in Nederland. Vanaf dat moment begint het gezeur eigenlijk. Jouw pakket wordt uitgeladen, wordt opgeslagen in een groot vrachtruim en wordt pas op de lopende band geplaatst wanneer de voorafgaande container met pakketjes is verwerkt door de douane. Hier gaat een geringe paar dagen tussen zitten. Wanneer jouw pakket beschikt over een Tracking nummer, zal je het volgende een aantal dagen zien: 阿姆斯特丹, 到达进口互换局, 荷兰, Arrival at inward office of exchange, NL. Dit geeft aan dat jouw pakket bij de douane (dus in Nederland) is en wacht om meegegeven te worden met PostNL. Als het pakket door de douane is gegaan en er heeft geen check plaatsgevonden, dan kan het pakket al snel geleverd worden. (Benader PostNL via Twitter om een Tracking nummer aan te vragen in Nederland. Dit is enkel mogelijk met echte pakketten en niet met brievenbuspost). Wanneer er wél een douanecheck plaatsvindt, wordt dit gemeld/aangegeven met een “hold”. Je kunt je dan alvast mentaal voorbereiden op de brief van PostNL waar je de waarde van het pakket op kunt invullen.

Levering van het pakket
Beschik je over een track and trace nummer van PostNL? Dan kun je exact zien wanneer jouw pakket langskomt. Anders zou je nog een tijdje moeten wachten totdat PostNL jou een tracking nummer verschaft. Voor brievenbuspost is het niet mogelijk om een tracking nummer aan te vragen. Op zondag en maandag wordt er door PostNL geen post geleverd.

Je ziet hieronder een foto van de gemiddelde levertijd van een verkoper. De standaard verzendmethode (China Post) is hier aangegeven. Dit schema is slechts een indicatie en geeft geen exacte bezorgtijden aan. Andere bezorgers binnen China kunnen andere levertijden aangeven.
levertijd_2