Omzetbelasting

Omzetbelasting, oftewel BTW (Belasting Toegevoegde Waarde) betaal je vanaf een zending met een waarde van meer dan €22,- exclusief de verzendkosten. De omzetbelasting zorgt er simpelweg voor dat je als inwoner van Nederland ook BTW betaalt aan de overheid. Als men massaal in China zou kopen, verliest de Nederlandse Staat veel inkomsten. En stel de Nederlandse Staat maar eens voor om het algehele BTW tarief voor importeren te schrappen: nooit niet. De nieuwere generatie koopt tegenwoordig massaal producten uit China.

De omzetbelasting van een pakket wordt berekend op basis van een aantal aspecten. De totale waarde van het pakket mag niet meer zijn dan €22,- om niet in aanmerking te komen met de omzetbelasting. Importeer je een pakket met een waarde van meer dan €22,-, dan betaal je, afhankelijk van het product, omzetbelasting. De totale waarde van het pakket is exclusief enige verzekeringen, verzendkosten etc. Heeft je pakket een waarde van meer dan €22,- , dan kan het goed zijn dat je moet betalen. Je kunt, afhankelijk van de inhoud, 3 soorten omzetbelastingen betalen. 0%, 6% of 21%. Bij 0% hoef je natuurlijk niets extra’s te betalen. De omzetbelasting bereken je als volgt:

Waarde zending * 0,BTW tarief (0,21 bijv) = Totaalprijs
Totaalprijs – waarde zending = omzetbelasting

Voorbeeld:
Stel dat ik een mobiele telefoon heb gekocht, dan betaal je daar in Nederland 21% BTW overheen. De waarde van van het pakket is €105,- dus je komt wel in aanmerking voor omzetbelasting, maar niet voor douanerechten. De formule vul je dan zo in:
€105,- * 1,21 = €127,05. – Je trekt vervolgens de totaalprijs van de waarde van de zending af: €127,05 – €105,- = €22,05. Je moet dus 22,05 aan omzetbelasting betalen. Tot slot heb je ook je €13,00 die je aan PostNL zelf moet betalen voor de afhandeling van je pakket, de zogenaamde inklaringskosten. Al met al wordt dan het importeren niet erg interessant meer. Veel webshops en verkopers vullen daarom een lagere waarde in zodat jij als consument geen hoge kosten hoeft te betalen. Het mag niet, maar je kunt de verkoper altijd een berichtje sturen dat zij een waarde van maximaal 22$ moeten invullen.

Het BTW-tarief dat je moet betalen voor de omzetbelasting hangt af van het product dat je gekocht hebt. Over het algemeen betaal je evenveel omzetbelasting (BTW) als dat je in Nederland zou moeten betalen, bij de meeste producten 21% dus. Je kunt de belastingtelefoon raadplegen voor alle BTW tarieven bij de producten.

Let op: naast omzetbelasting kunnen er ook douanerechten en inklaringskosten in rekening gebracht worden.
Tevens rekenen bepaalde bedrijven ZELF al een waarde voor het pakket bovenop de ingevulde waarde. O.a. DHL rekent voor mobiele apparaten een standaardbedrag van €86,- waar je óók nog belasting over moet betalen.