Risico’s

risico_1Producten bestellen in China brengt niet alleen veel voordelen met zich mee, er zijn ook nadelen die niet altijd verteld worden, en die niet iedereen direct kan opmerken. Wees daarom ook op de hoogte van jouw rechten en plichten. Een belangrijke plicht voor de klant is bijvoorbeeld: heb geduld, of, contacteer eerst de verkoper voordat je een negatieve ervaring achterlaat. Jouw rechten zijn totaal afhankelijk van de manier waarop jij je product koopt. Het is daarom van belang dat je weet wat jouw rechten en plichten zijn, ‘zoek’ deze desnoods bij elkaar zodat je zeker weet dat je je aankoop kunt bestellen in China. Op deze pagina hebben wij een aantal veel voorkomende risico’s voor je uitgeschreven en hoe je deze risico’s kunt vermijden. Bestellen in China is eigenlijk vanzelfsprekend: bestellen met risico’s. Je ontkomt simpelweg niet aan een aantal risico’s, zeker niet met bepaalde producten. Een aantal bekende risicoproducten zijn:

  • Kleding en accessoires;
  • Merkproducten (vaak nep);
  • Geheugens zoals SD kaartjes en USB sticks;

Koop je via een webshop, of via een handelsplaats.
Ongetwijfeld dat je graag een goedkoop product wilt bestellen, maar weet dan ook dat hoe goedkoper je product zal zijn, des te meer risico’s dit met zich kan meebrengen. Wanneer je een bestelling plaatst via een webshop zoals Banggood dan weet je één ding zeker: je beschikt over PayPal kopersbescherming. Via degelijke handelsplaatsen zoals TaoBao (gericht op de Chinese markt) dan weet je dat je moet kiezen voor een “agent”. Deze agents (zeg eedjents op z’n Engels) heb je ook in verschillende ‘soorten’. Een agent kan beschikken over de garantie dat als jij je product niet ontvangt je je geld terug kan krijgen, maar wanneer jij je product niet ontvangt dan kan het ook jouw probleem worden: eigen risico, dus. Handelsplaatsen zoals AliExpress en DHGate zijn ook jouw tussenpersoon, maar jij betaald eerst aan het bedrijf en wanneer jij je product in een goede staat hebt ontvangen krijgt de verkoper zijn geld pas. Controleer dus altijd wat jouw rechten hier zijn.


risico_2Namaakartikelen en verboden artikelen.
Het importeren van namaak en verboden artikelen is strafbaar . Verboden artikelen kan koraal zijn bijvoorbeeld, of nepwapens. Voor het importeren van deze verboden artikelen staan flinke boetes en straffen. Deze artikelen mag je nooit importeren, ook al is het voor eigen gebruik of is het nep. Ook is er een verbod op namaakartikelen gelegd. Echter, omdat er in landen zoals Turkije veel namaakartikelen worden verkocht mag je tot een maximum van 3 kledingstukken meenemen of importeren. Dit geldt niet alleen voor landen zoals Turkije, maar ook voor China. Houdt er rekening mee dat als jij meer dan 4 namaakproducten importeert, en de douane controleert op dat moment jouw pakket, jij je geld waarschijnlijk kwijt bent en dat jij daarnaast ook nog eens in aanmerking kan komen met een schadevergoeding van het merk wat jij importeerde. Dit verschilt per merk.

Te mooi om waar te zijn.
De mogelijkheid bestaat dat jij per toeval een super goedkope telefoon tegen bent gekomen en die zou jij wel eens willen proberen. We hebben het hier over een telefoon die je kunt bestellen bij een Chinese handelsplaats. De Chinese telefoons zijn anders dan dat je gewend bent. Als je niet zeker weet of je een mobiele telefoon zou moeten aanschaffen, doe het dan niet. De frequentie van mobiele telefoons zijn vaak anders dan in Nederland. Ook kan het zijn dat talen anders zijn en dat er een andere ROM is op geïnstalleerd.  Wanneer je telefoons gaat kopen op een handelsplaats wordt het riskant. Je weet namelijk niet of het wel ‘echt’ de telefoon is die jij ook daadwerkelijk wil gaan kopen. Je moet daarnaast ook rekening houden met het aantal megapixels van de camera. Deze kan bijvoorbeeld sterk afwijken, of het interne RAM geheugen wat niet klopt. Weet dus wat je koopt en informeer altijd na bij de verkoper wat je koopt. Kijken naar de recensies is in dat geval ook erg belangrijk. Telefoons kopen op normale webshops is verder geen enkel probleem.

Werkt het? Niet?
Als jij een USB kabeltje koopt, hoop je dat deze werkt. In de meeste gevallen werken de USB kabeltjes gewoon zoals deze horen te werken, maar dat kan bij lang niet alle producten het geval zijn. Bijvoorbeeld: je wil een (LED)lamp kopen via een willekeurige webshop, maar omdat je weet dat het helemaal vanuit China moet komen is het mogelijk dat de lamp tijdens zijn transport breekt. Dan weet je zeker dat het niet werkt, en kun je wellicht de verkoper vragen om een nieuwe toe te zenden met betere verzending. De kans is groot dat je meer moet betalen. Maar in andere situaties, zoals een LED strip, is het ook mogelijk dat de hele LED strip niet werkt omdat er ergens een LED lampje niet goed functioneert. Wat dan? Je kunt het beste de verkoper informeren over wat je het beste kunt doen met dit soort situaties. Maar bedenk altijd dat je bij breekbare en duurdere producten beter kunt kiezen voor een betere manier van verzenden.

Maatje te groot of te klein.
De Chinezen zijn niet zo fors als de meeste Europeanen. Daarom zijn er ook andere maten in China dan je gewend bent. Sommige verkopers bieden de juiste Europese maten aan, maar er zijn ook veel verkopers die de Chinese maten aanhouden. In de meeste gevallen wordt er een maattabel gegeven in de beschrijving waar je uitgelegd krijgt hoe je je maat kunt bepalen. Aan de hand van je taille, schouderbreedte, lengte, gewicht enz. kan er een juiste maat voor je gekozen worden. Uiteraard helpen de Chinezen je ook graag verder met het kiezen van de juiste maat. Let altijd goed op welke maat je besteld.

Geheugens zoals ROM, RAM, USB, SD.
Het klinkt enorm verleidelijk om een 64GB SD kaartje te kopen voor maar 10$. Voor je het weet zonder er veel bij na te denken heb je al een aantal 64GB SD kaartjes gekocht voor je camera, telefoon en alle andere producten. Tot je spijt kom je erachter dat de SD kaartjes niet helemaal soepel werken. Je SD kaartjes geven rare foutmeldingen terwijl er nog ruim 50GB vrij is. Je besluit om een test te laten lopen die controleert of je SD kaartjes wel de juiste hoeveelheid GB’s bevatten. Tot je schrik blijkt het dat je SD kaartje slecht 8GB groot is in plaats van 64GB! In China moet je ALTIJD oppassen met het kopen van geheugens zoals (Micro)SD kaartjes, USB’s, RAM geheugens, SSD’s, harde schijven en alle andere soorten geheugens die er maar mogen bestaan. Vaak wordt er door middel van software de hoeveelheid beschikbare GB’s vervalst waardoor het lijkt alsof je een 64GB SD kaartje hebt gekocht, maar het in werkelijkheid gewoon 4 of 8GB blijkt te zijn. Het verkopen van dit soort geheugens is verboden. Op AliExpress wordt dit heel veel gedaan, maar wordt er in de beschrijving vaag omschreven dat het een software SD card is, of dat het bestanden overschrijft boven de zoveel aantal MB’s. Daardoor wordt de verkoper altijd in zijn gelijk gesteld. Als je geheugens koopt in China, koop het dan bij betrouwbare webshops of vraag de verkopers op handelssites of het “echte” geheugens zijn die kloppen.