WLToys V262 Drone

3

WLToys V262 drone.

Reeds hebben wij een YouTube video gepubliceerd waarop was te zien hoe wij de WLToys V262 Quadcopter UFO Drone aan het unboxen waren. Vrijwel direct na het uploaden hebben wij zo’n 6 mensen gehad die vroegen wanneer de review online stond aangezien zij erg geïnteresseerd waren in de review. Na vele elektronische gadgets, kleding en andere leuke hebbedingetjes komen we nu echt met een groot ding aanzetten: een quadcopter. Het is bijna kerst en dat betekend dat er weer flink ingeslagen moet worden in het Oostblok om familie en vrienden te voorzien van cadeaus. En waarom zou je nou een mooie, betaalbare quadcopter laten liggen? We hebben het hier over de WLToys V262, een enorme ufo-achtige quadcopter met een spanwijdte van ruim 61,5cm! Door zijn prijs van ca. €75,- (excl. €15 EMS shipping bij Banggood) en zijn grote opvallende uitstraling is deze quadcopter een mooie must-have voor kerst. De quadcopter die wij behandelen in deze review is de non-Headless mode met camera optie. Helaas hebben wij geen originele camera van WLToys meegeleverd gekregen. We moesten het doen met een 720p camera van de Action. Niet ideaal, maar het gaat uiteindelijk om de quadcopter zelf.

Door zijn opvallende spanwijdte van ruim 61,5cm is deze quadcopter één van de grootste die je kunt krijgen voor de prijs waarvoor hij wordt aangeboden. Dankzij zijn prijs, grootte en opvallendheid, is deze quadcopter toch zeker niet beperkt in zijn features. Sterker nog: de V262 heeft meer te bieden dan een gemiddelde andere quadcopter. Zo is het mogelijk om ook met de V262 een 360 graden “looping” te maken in de lucht en kun je eventueel leuke extra functies toevoegen voor onder je quadcopter. Je zou van je quadcopter dus een pijltjesschieter kunnen maken, of een bellenblaasmachine. En het beste is nog wel dat deze features slechts zo’n 7$ kosten per stuk. Een ander groot voordeel van deze quadcopter is dat als een onderdeel kapot raakt, je eenvoudig nieuwe onderdelen kunt bestellen via Banggood. Vaak sturen zij deze je gratis op wanneer je aangeeft dat een onderdeel uit zichzelf stuk is gegaan. Met andere woorden: deze quadcopter is echt waar voor je geld. We hebben lang getwijfeld om deze wel of niet aan te schaffen. Het blijft namelijk een risicovol product. Je moet bij de quadcopters vertrouwen op de Chinese kwaliteit.

Productnaam: WLToys V262 Quadcopter Merk: WLToys Productprijs: $91.99 Aangeschaft bij: Banggood
Aangeschaft op: 24 oktober 2014 Ontvangen op: 5 november 2014 Gewicht: 260 gram Link: klik hier.

Specificaties.

Batterijcapaciteit: 7.4V 850mAh batterij (bijgeleverd)
Oplaadtijd: 1,5 tot 2 uur
Frequentie: 2.4GHz
Channels: 4
Spanwijdte: 61,5cm
Lengte x breedte: ~55×55 cm
Gyro: 6 axis
Vliegtijd: 8 tot 10 minuten
Bereik: 80 tot 150 meter
Materiaal: geëxpandeerd polystyreenschuim (piepschuim), plastic, carbon
Features: 360 graden loop, camera record button, 6 functieknoppen, steering joystick, throttle joystick, functionbutton.

De allereerste indruk.

Vanwege zijn aanschafprijs van €75,00 was ik bang voor inklaringskosten. Het pakket werd namelijk gratis met EMS verzonden door Banggood. EMS staat bekend om zijn makkelijke pakkans bij de douane als het gaat om grote en dure pakketten. Toch verbaasde ik mij over het feit dat de trackingcode wel aangaf dat het pakket was tegengehouden door de douane maar dat het pakket niet in aanmerking kwam met inklaringskosten. Met andere woorden: ik ben niet ‘gepakt’ terwijl de doos enorm groot moest zijn. Geeft natuurlijk niet, dat bespaart ons weer kosten om te investeren in andere Chinese producten. De postbode kwam vrij snel aan de deur. Het heeft zo’n 11 dagen geduurd voordat de postbode eindelijk met mijn gele reusachtige pakket aan de deur stond. Een krabbeltje en het pakket stond officieel op mijn grond. Het eerste wat mij opviel was het gewicht van het pakket. Het pakket was enorm groot en onhandig, maar toch kon je het pakket optillen met één hand zonder enige moeite. Dat gaf eigenlijk al wel aan hoe licht de quadcopter dan wel niet moest zijn. Ik ben als eerste begonnen met het bekijken van de invoice. De reden dat het pakket wellicht niet in aanmerking kwam met inklaringskosten, was omdat de waarde van het pakket $12.60 was. Niet interessant voor de douane dus waarschijnlijk. De invoice heb ik aan de kant gelegd zodat ik snel verder kon met het openhalen van de grote doos.

V262_1 V262_2 V262_3 V262_4 V262_5
De bescherming van het pakket is overigens wel erg minimaal. 2 laagjes foam en vervolgens een hele rol met gele plakband. Niet de beste bescherming, maar de foam in de retailverpakking moest al heel veel beschermen. Toch zag de doos er in een zeer goede conditie uit. Her en der wat deuken maar dat gaat zeker niet ten koste van het product zelf. De buitenkant van de doos ziet er erg veelbelovend uit dankzij de landschappen waarin je de drone ziet vliegen. In de praktijk weet je gewoon dat je hem wellicht daar zelden voor gaat gebruiken, maar wie weet. De drone wordt wel aangeprezen als een echte alleskunner wat betreft het klimaat. In de doos treffen we direct het welbekende witte foam aan ter bescherming van het product. De verpakking binnenin was niet beschadigd geraakt tijdens transport. Wat ook vrij snel opvalt, is dat alles heel compact en gunstig is verpakt. De drone aan de voorkant en vervolgens de charger, stekker en reserveonderdelen aan de achterkant van het foam. Die manier bespaart erg veel ruimte in de doos. De quadcopter komt met de volgende accessoires:

 • 7.4V charger
 • 230V EU lader
 • 4x reservepropellers
 • Transmitter
 • Handleiding in het Engels en Chinees
 • 850mAh batterij
 • Quadcopter zelf

Eenmaal alles uit het foam gehaald, heb ik de handleiding kort doorgenomen. Hierin staat de basis zoals hoe je batterijen in de transmitter stopt en hoe je de basis leert tijdens het vliegen van deze quadcopter. Niet super interessant, maar wel handig om even door te lezen. Ik had al 6 (!!) AA batterijen klaarliggen zodat ik de quadcopter direct even kon testen of deze werkt of dat ik wellicht te maken had met een DOA. De quadcopter werkte perfect op één motor na. Hiervan deed het LED lampje het niet goed tijdens het vliegen. Ik heb hier Banggood over gemaild en zij stuurden vrijwel direct een nieuwe motor op.

De uitstraling, het design.

Als we het hebben over de WLToys V262 drone, dan hebben we het over een uitschieter in vergelijking tot andere bekende drones. De WLToys V262 is dankzij zijn grote spanwijdte en uitstraling een veel verkochte en bekende drone. De drone is voorzien van een grote beschermrand (conapy) van foam rondom de 4 propellers. Hierdoor is het voor een beginnende quadcopter vlieger makkelijk om het vliegen te leren. Een crash wordt door middel van deze conapy voorkomen. Daarnaast beschermd het de blades tegen beschadiging. Met andere woorden: deze drone is geschikt voor een beginnende drone vlieger. Echter: als je al wat ervaren bent in het besturen van een drone, dan is er voor zij die dat willen een optie dat je de conapy eraf kunt halen. Je kunt in feite alles wijzigen aan de drone om het meer je eigen te maken. Het is wat dat betreft ook een leuke hobby voor zij die zich hier al langer mee bezighouden.

De blades van de quadcopter zijn relatief groot. De blades zijn namelijk 20cm breed. De grootte van de blades brengt immers een groot voordeel met zich mee: dat is dat het vermogen van de quadcopter veel meer is dan bij een kleinere drone. Helaas compenseert de grootte en het gewicht van de quadcopter dit vermogen. Door zijn grote blades heeft die quadcopter ook enkele nadelen. Zo is vliegen zonder conapy in combinatie met deze grote blades erg onhandig. Je kunt op deze manier je blades sneller beschadigen en raak je over het algemeen ook sneller bepaalde voorwerpen. Vlieg je bijvoorbeeld in de tuin met de drone, dan kan het maar zo zijn dat je een paar tulpen gaat snoeien van je moeder. Vlieg je mét de conapy, dan is er een kans dat de motoren het gaan begeven door oververhitting. Het gewicht van de quadcopter is zo’n 260 gram. Toch kost het een motor veel energie om dit gewicht met zich mee te tillen. Er zijn meerdere kopers geweest die hebben geklaagd over de levensduur van een motor. Ze zouden snel kapot gaan door oververhitting en zijn vrij breekbaar. Bovenop de conapy bevindt zich een plastic kap. Deze plastic kap heeft veel weg van de Parrot Drone 2.0.

De WLToys V262 drone lijkt van zichzelf sowieso wel erg veel op de Parrot Drone en door die plastic kap zou je het zo kunnen zeggen. De plastic kap heeft verder geen bepaald effect. Onder de quadcopter vinden we natuurlijk de batterijhouder en de complete montering van de chassis. Onder de conapy komen alle onderdelen samen. Je kunt via de onderkant ook de conapy losschroeven door 4 “klemmetjes” te verwijderen met schroefjes. Ook kun je op deze manier het circuitboard vervangen en eventuele motoren vervangen als dat nodig zou zijn. Qua uitstraling lijkt de WLToys V262 Drone dus erg veel op de Parrot Drone.

V262_6 V262_7 V262_8 V262_9 V262_10 V262_11 V262_12 V262_13 V262_14 V262_15

Materiaal en bouwkwaliteit.

Belangrijk om te vermelden, is dat de conapy van de quadcopter bestaat uit piepschuim. Daardoor kan de conapy snel breken. Het vervangen van een conapy is niet lastig, maar het kopen van een conapy tikt toch al snel de 40$ aan. Dat is bijna de helft van de prijs van de quadcopter en dat is dus erg veel. Toch is piepschuim (of geëxpandeerd polystyreenschuim genoemd) het enige materiaal wat goed beschermd en erg licht is. Het piepschuim wat je normaal krijgt wanneer je een pakketje hebt besteld is niet hetzelfde soort piepschuim als wat om de quadcopter heen zit. De dichtheid van de conapy is vele malen kleiner – ten opzichte van het gebruikelijke verpakkingspiepschuim – waardoor het heel weinig weegt en het ook deels buigbaar is. Je moet je voorstellen dat geëxpandeerd polystyreenschuim bestaat uit ongeveer 2% polystyreen (dus wat je kunt vastpakken) en voor maar liefst 98% uit gas bestaat. Daardoor is het piepschuim extreem licht. Het buigen is te danken aan de extreem kleine dichtheid. Hoe kleiner de dichtheid, hoe minder moleculen er op een kubieke cm³ zitten, hoe minder “vast” het product is. Dat betekent overigens ook dat het piepschuim blijft drijven op water.

De kap bovenop de conapy is gemaakt van simpel plastic en daar is dus verder ook niets bijzonders aan. De 4 motoren van de quadcopter bestaan voor een deel uit carbon en voor een deel uit plastic. Het carbon gedeelte zijn eigenlijk de 4 buisjes die naar de basis van het chassis lopen. De reden dat deze pootjes gemaakt zijn van carbon, is om te voorkomen dat de motoren snel afbreken van de basis chassis. Dat maakt de bouwkwaliteit van de quadcopter ook vele malen beter als je je realiseert dat de motoren het laatste zou zijn wat breekt door een val. De onderdelen binnenin een motor bestaan voornamelijk uit aluminium en plastic. De bearings en bushings bestaan uit aluminium zowel koper, het witte gear-wieletje is gemaakt van plastic. Al met al zijn de motoren zo gemaakt dat er tijdens een val zo min mogelijk kapot gaat. Daarnaast zijn er onder de motoren nog pootjes gemaakt die als eerste de val zullen opvangen. Ook deze zijn vervangbaar wanneer deze zijn gebroken. Verderop in de basis van het chassis is het circuitboard geplaatst. De basis van het chassis is gemaakt van plastic en is stevig bevestigd aan de 4 motoren.

V262_16Vliegprestaties op zich.

Het besturen van een quadcopter kan heel eenvoudig zijn maar ook erg lastig. Daarom is de WLToys V262 drone beschikbaar in een “standard” version en in een “headless” version. De standaard versie houdt in dat de quadcopter een vaste voor en achterkant heeft. Daardoor is het vliegen wat lastiger en moet je eigenlijk al goed genoeg zijn om een quadcopter te kunnen besturen. De headless versie betekend letterlijk: hoofdloze versie. De headless versie heeft namelijk geen vaste voor en achterkant. Wanneer jij je quadcopter draait in de lucht en je wilt weer achteruit vliegen, kun je simpelweg de joystick naar je toe halen zodat de quadcopter netjes achteruit vliegt. Dit gebeurt dan altijd, in welke positie je quadcopter ook staat. Bij de standaard versie moet je er rekening mee houden wat de voor en achterkant is, anders werken de controls gespiegeld of is links ineens rechts. Wij hebben gekozen voor de standaard versie. Niet omdat wij goed kunnen vliegen, maar omdat wij slechte productomschrijving lezers zijn. De drone is erg gevoelig voor wind, daarom is het lastig om de drone netjes in balans te houden.

De drone boven de grond laten vliegen is ook niet erg eenvoudig doordat de 4 motoren van de quadcopter relatief veel vermogen leveren waardoor er veel wind vrijkomt onder de quadcopter. Toch, als je op een hoogte zit van 1 à 2 meter, is de quadcopter redelijk stabiel en vliegt hij erg soepel en snel. Je hebt keuze uit een aantal standen op de Remote control: 40, 60, 80 en 100%. Dit geeft aan hoeveel vermogen de quadcopter maximaal kan leveren. Op 40% is het stabiel houden van de quadcopter erg makkelijk, maar bij wind is het voor de quadcopter zwaar om tegen de wind in te vliegen. Je bent erg afhankelijk van het weer, daarom staat de instelling altijd op 80% wanneer er wordt gevlogen. Verder valt de drone prima onder controle te houden. Het wordt echter wel vrij lastig wanneer je geen headless mode hebt als je nog niet ervaren bent. Ook de 360 graden loop werkt zonder moeite. Je drukt op de rechter knop bovenop de remote control en duwt vervolgens de steering yoke naar een willekeurige positie hoe hij de draai moet maken. Je zult dan merken dat de drone uit zichzelf hogerop gaat vliegen en dan de draai kan maken. Na de loop zit hij dan weer op dezelfde hoogte. Doe je de loop snel achter elkaar, dan daalt de quadcopter wel snel af naar beneden.

We hebben overigens ook getest hoeveel gewicht de drone kan tillen. Een gewicht van zo’n 1 tot maximaal 3KG moet zonder problemen lukken. Voor de motoren is dit erg slecht omdat er meer vermogen geleverd moet worden. Desondanks is de quadcopter een erg sterk apparaat. De standaard batterij van 850mAh levert voor zo’n 6 à 10 minuten voldoende capaciteit om er mee te vliegen wanneer de LEDs uit staan. Daarom heb ik ook een 2000mAh batterij voor de quadcopter gekocht. Hier haal je gemiddeld zo’n 20 tot 30 minuten mee. Zeker een aanrader om deze upgrade aan te schaffen.

Remote control

Er wordt standaard een remote control van 2,4Ghz meegeleverd en een antenne van na schatting zo’n 2 tot max. 5dBi. De remote control krijgt een goed gewicht wanneer je er 6 AA batterijen in stopt. Het totale gewicht met 6 AA batterijen is ongeveer 385 gram. Zonder deze batterijen is het gewicht 225 gram. De remote control is vrij groot waardoor het wellicht wat onhandig in de hand ligt. Toch zijn de yokes goed te bereiken tijdens het vliegen. De ruwe gedeeltes achterop de remote control zorgt voor extra grip. De remote control is gemaakt van plastic waardoor het weliswaar wat goedkoop oogt, maar het voelt niet goedkoop. Alles is prima afgewerkt en ziet er uit zoals een remote control hoort te zijn. Het enige probleem is, is dat je niet direct weet wat de betekenissen zijn van elk knopje en het LCD schermpje. De remote control bestaat uit een aantal knoppen. Van boven naar beneden zijn dit 2 functieknoppen voor het opnemen met een WLToys camera en een overbodige function knop. Daaronder 2 yokes die beide een X- zowel Y as hebben. Tussenin de yokes zijn 2 switches aangebracht om enige afwijkingen te kalibreren. Daar weer in het midden zit de power switch. Onder de yokes zitten ook 2 switches voor de kalibratie van de quadcopter. Onderaan de remote control bevindt zich uiteindelijk het LCD scherm. Aan de linker- zowel rechterkant zijn 3 buttons geplaatst die goed zijn voor het instellen van het vermogenspercentage, de LEDs op de quadcopter zelf en weer een function knop die geen effect heeft.

V262_17 V262_18 V262_19 V262_20 V262_21 V262_22 V262_23 V262_24 V262_25 V262_26

“Parts”

Technische onderdelen

V262ads_1WLToys V262 motor part – €3,12
V262ads_2WLToys V262 motor – €7,07
V262ads_3WLToys V262 Circuit Board cam. version – €10,35
V262ads_4WLToys V262 motor holder – €1,31
V262ads_5WLToys V262 gear – €1,31
V262ads_6WLToys V262 blades – €2,21
V262ads_7WLToys V262 light holder – €1,07
V262ads_8WLToys V262 mainframe – €1,31
V262ads_9WLToys V262 batterybox – €1,23
V262ads_10WLToys V262 top conapy – €2,43

Features en upgrades

V262ads_12WLToys V262 2800mAh batterij – €14,59
V262ads_11WLToys V262 2000mAh batterij – €10,39
V262ads_13WLToys V262 LED strip – €6,20
V262ads_14WLToys V262 1080P HD Camera – €35,11
V262ads_15WLToys V262 spare Camera – €17,81
V262ads_16WLToys V262 upgrade rem. control – €20,60
V262ads_17WLToys V262 remote control – €12,11
V262ads_18WLToys V262 bubbleblower – €5,84
V262ads_19WLToys V262 water cannon – €5,84
V262ads_20WLToys V262 missile launcher – €5,86
V262ads_21WLToys hook/basket – €5,84

 

Bijzonderheden.

De quadcopter wordt aangeboden in 2 varianten. De headless versie en de normale versie. Bedenk goed welke versie je wilt gaan kopen. Wees daarnaast voorzichtig met het besturen van deze drone omdat je snel schade kunt oplopen. De onflight beelden volgen binnenkort. Er zijn wat problemen met het opnemen van de vlucht vanuit de drone. Hiervoor wordt zo spoedig mogelijk een vervangende opnamecamera voor gezocht. Houd de pagina in de gaten. Tevens heeft de drone al waterschade opgelopen tijdens een testvlucht. De drone is geland op een kleine plas water waardoor er waterschade is ontstaan. Door het met perslucht schoon te spuiten en het te laten drogen heeft de drone het wonderbaarlijk overleefd op een paar smerige motoren na.

YouTube

Conclusie.

De WLToys V262 quadcopter drone is een uiterst geschikte drone voor vermaak. Door zijn grote omvang is het een zekere opvaller in vergelijking tot andere drones in dezelfde prijsklasse. Het vliegen is eenvoudig, maar in zwaardere weersomstandigheden zoals bijvoorbeeld met harde wind, is het lastig om met deze drone te vliegen. De drone vliegt enorm stabiel en is daarom ook een perfect product om mee te beginnen. Als je een beginnende quadcopter bestuurder bent kun je beter de headless version kiezen. Deze is in vele opzichten makkelijker te besturen in vergelijking tot de normale versie.
Positief
Prijsklasse komt overeen met andere drones
Elk onderdeel valt te vervangen waardoor het automatisch een leuke hobby wordt
De drone is een echte uitdaging om mee te vliegen
Leuk product om te reviewen
Gewoon een goed ding, niks mis mee
Negatief
Kan snel schade oplopen aan de conapy welke vrij duur is
Bereik van 150 meter is misschien niet altijd betrouwbaar

Reacties3 reacties

 1. Toffe review. Ik ben hier omringd door dozen met drones maar heb *schaam* nog nooit echt met 1tje gevlogen. Ik zat zelf te denken om deze of de Hubsan X4 aan te schaffen. Maar ik denk toch dat het deze word. Denk je dat er een SJCam onder zou passen ?

  • De Hubsan X4 is inderdaad een soortgelijke quadcopter maar veel kleiner. De Hubsan X4 heeft wel als voordeel dat er al standaard een camera onder zit en ook een tientje goedkoper is. Je zou dan voor de V262 een SJCam kunnen aanschaffen, maar dat kost je dan wel weer €80 extra. Met behulp van tie-wraps moet het lukken denk ik, hehe.

 2. Leke review, ik heb hem ook aangeschaft. Heb remote geinstlleerd en die werkt. Krijg met de remote de propellers niet aan t draaien. Tips?

Geef een reactie