Xiaomi 10400mAh Powerbank

0

Xiaomi 10400mAh Powerbank.

Eerder op Bestellen in China hebben wij een merkloze powerbank gereviewd die wat betreft zijn prijs en zijn kwaliteit redelijk goed uit de startblokken kwam. De 2200mAh powerbank was makkelijk mee te nemen en had eigenlijk alles wat ‘ie nodig had. Alleen een groot probleem was de capaciteit en de betrouwbaarheid van deze capaciteit. Desondanks is deze mini powerbank prima geschikt om je telefoon even snel een beetje bij te laden wanneer nodig. We noemen deze powerbanks meer “noodladers” dan powerbanks, dit omdat de capaciteit vrij laag is en tegenwoordig niet elke telefoon meer volledig kan opladen.

Een powerbank die dat wel kan is een powerbank van Xiaomi. De Xiaomi 10400mAh powerbank variant. Door Chinakorting is er een grote hype op Tweakers ontstaan waardoor bijna elke Tweaker de Xiaomi powerbank wel moest hebben. Door de redelijk grote capaciteit van deze powerbank kun je bijna elke smartphone minimaal 4x opladen. De iPhone 4S/5 kun je zelfs zo’n 5 à 6 keer opladen! In de praktijk zal dit iets lager liggen. Daarnaast is het design van de Xiaomi erg mooi en strak gehouden, net zoals de bouwkwaliteit. De powerbank bestaat voor een groot deel uit aluminium en kan daarom ook wel tegen een stootje. Echter, het aluminium beschadigd wel relatief snel. In tegenstelling tot veel merkproducten, wordt de Xiaomi 10400mAh powerbank wel keurig verzonden in de originele retailverpakking. Deze verpakking bestaat uit een plastic ‘box’ geseald in een soort wit plastic. Hierop staat een code om te kijken of de Xiaomi powerbank legitiem is. In het doorzichtige transparante doosje wordt de powerbank zelf meegeleverd en een vrij korte oplaadkabel.

Helaas is er ook een heel groot nadeel aan het kopen van een Xiaomi powerbank. Dat is namelijk dat er bij enorm veel webshops namaak varianten verkocht worden. Zelfs zoveel, dat er eigenlijk maar een paar “bekende” shops betrouwbaar zijn. De namaakvarianten gaan natuurlijk niet ten koste van het originele product, maar veel ChinaShoppers weten niet wanneer zij te maken kunnen krijgen met een namaakproduct. Uiteraard vertellen we je hoe je een namaak Xiaomi powerbank kunt herkennen. Gelukkig verkoopt Banggood geen neppe powerbanks meer. Dit hebben zij op heden wel gedaan, totdat er veel klachten waren binnengekomen. Daarnaast zijn de neppe varianten nog eens onveilig aangezien er niet gebruik wordt gemaakt van Samsung Cell batterijen. Je leest in de review meer over de namaakvarianten en natuurlijk ook over het originele product.

Productnaam: Xiaomi 10400mAh powerbank Merk: Xiaomi Productprijs: €19,20 Aangeschaft bij: Banggood
Aangeschaft op: 9 oktober 2014 Ontvangen op: 31 oktober 2014 Gewicht: 275 gram Link: klik hier.

Specificaties.

Batterijcapaciteit: 10400mAh
Batterijcells: Samsung en/of LG
Batterijsoort: 18650 batterij
Afmetingen (lxbxh): 77 x 90,5 x 21,5 mm
Input: DC 5V 2.0A
Output: DC 5.1V 2.1A
Temperatuur: 0 – 45℃
Functies: Short-circuit Protection, Input Overvoltage Protection, Output Over-Current Protection, Onput Overvoltage Protection, Over-charge Protection.

De allereerste indruk.

De powerbank werd door bijna iedereen op Tweakers aanbevolen en dus kon ik het ook niet laten om deze powerbank aan te schaffen. Al vrij snel heb ik via Banggood de Xiaomi 10400mAh powerbank aangeschaft om zelf mee te mogen praten over dit product. Het duurde even voordat de powerbank binnenkwam. Dit is waarschijnlijk omdat het product batterijen bevat. Gelukkig kwam het pakket in een goede staat aan en was alles uitstekend verpakt waardoor beschadiging uitgesloten werd. De hoeveelheid bescherming was abnormaal. Er zaten minimaal 5 lagen foam omheen en daarnaast ook nog een paar laagjes bubbeltjesfolie. De verpakking was dus erg goed. Toen ik al het verpakkingsmateriaal om het product had weggehaald, viel mij direct de transparante box op waar de powerbank in zat. De transparante box is gemaakt van normaal plastic en heel basic. Het doosje is vrij eenvoudig gehouden om zo de lage prijs te compenseren. Het gaat natuurlijk om het product zelf en niet om de verpakking. Allereerst heb ik gekeken of de powerbank legitiem was: deze was legitiem gelukkig. Met andere woorden: je kunt er bijna zeker van zijn dat deze helemaal origineel is. Ik heb het transparante doosje opengemaakt en merkte al snel op dat de powerbank vrij zwaar is, bijna 300 gram. Hierdoor zou je de powerbank niet snel meenemen in je jaszak. De powerbank voelt echter wel heel fijn aan. Je merkt wel dat je ‘iets’ in je hand hebt. Hij is stevig en het design is erg basic maar in mijn ogen érg mooi om te zien. De batterij was al voor “2 LED bolletjes” opgeladen. Ik heb hier eerst een aantal apparaten aan gehangen voordat ik hem helemaal ging opladen. Op het eerste gezicht zag het product er uit zoals ik gehoopt had dat deze eruit zag. Ik heb in mijn achterhoofd gehouden dat je bij de Mediamarkt een powerbank van 10400mAh kunt kopen voor €40,- duurder, welke ook nog eens vele malen groter is en breder. Volgens mij moet dit een goede koop zijn geweest.

XiaomiPowerbank_2 XiaomiPowerbank_3 XiaomiPowerbank_4 XiaomiPowerbank_5 XiaomiPowerbank_1

De uitstraling, het design.

Het design heeft naar mijn mening veel weg van Apple. De zilveren metalen afwerking en het eenvoudige design is ook het eerste wat ik bij Apple zou denken. De meningen zijn hierover verdeeld. Als je deze powerbank naast je iMac of Macbook pro zou neerzetten, zou je zo kunnen zeggen dat het een Apple product is. Een Apple product alleen dan met de prijs van een Chinees kwalitatief product. Het logo van Xiaomi is op de powerbank gedrukt. Op de onderkant van de powerbank staat lichte tekst met daarop allemaal productspecificaties. Op basis van deze tekst kun je ook vaak onderscheiden of je een echt exemplaar hebt of een namaak. Aan de bovenkant vind je de alle aansluitingen. Aan de aansluitingen is verder niets speciaals. De powerbank beschikt over een USB output en een micro USB input. Daarnaast zitten 4 ronde LEDjes die aangeven hoe groot de capaciteit van de powerbank nog is. De powerknop heeft in feite weinig effect: je kunt slechts alleen controleren hoeveel capaciteit de powerbank heeft en je kunt het oplaadcircuit onderbreken voor zolang je de knop ingedrukt houdt. Het design van de Xiaomi blijft mooi voor zolang je de powerbank niet uit elkaar haalt om te kijken of je powerbank LG of Samsung batterijen heeft. Je krijgt de powerbank na het openhalen namelijk nooit meer mooi in zijn originele staat en dat is erg zonde. Vaak kun je door middel van de basis testen kijken of hij origineel is of niet. Er is verder niets mis met het design en de uitstraling. Het oogt als een professioneel product.

Materiaal en bouwkwaliteit.

De powerbank bevat voor een groot deel uit aluminium en voor een klein deel uit plastic. Door het gebruik van een metaalsoort is de bouwkwaliteit erg goed. De powerbank kan namelijk wel tegen een stootje zonder daar veel beschadiging aan over te houden. Het aluminium zal beschadigen, maar het heeft geen nadelige gevolgen voor de werking van de powerbank. De boven zowel onderkant is gemaakt van wit plastic. Over het gebruik van de materiaal is heel logisch nagedacht. Wanneer je de powerbank namelijk open wilt halen, schuif je als ware het aluminium gedeelte en het plastic gedeelte van elkaar af. Het plastic gedeelte is namelijk het “frame” waar de batterijen en het circuitboard op geplaatst zijn. Het aluminium zorgt alleen voor de design en wellicht ook voor de cooling van de batterijen.

XiaomiPowerbank_6 XiaomiPowerbank_7 XiaomiPowerbank_8 XiaomiPowerbank_9 XiaomiPowerbank_10 XiaomiPowerbank_11 XiaomiPowerbank_12 XiaomiPowerbank_13

Totale capaciteit en prestaties.

De Xiaomi 10400mAh powerbank adverteert met een capaciteit van 10400mAh totaal. Er zitten 4 18650 batterijen in, wat inhoudt dat elke batterij zo’n 2600mAh aan capaciteit met zich meedraagt. Je moet er vanuit gaan dat de 10400mAh slechts een ruime indicatie is van wat voor capaciteit de batterijen met zich ‘meedragen’ maar dat het in de praktijk geen werkelijkheid kan zijn omdat je afhankelijk bent van een aantal factoren.  Op Tweakers is er een berekening gemaakt die aangeeft dat je de iPhone 5 zo’n 5,5x kunt opladen als je rekening houdt met een efficiëntie van 80%.

Een accu van de iPhone 5 is 3,6V.
De Xiaomi heeft een capaciteit van 10400mAh.
Efficiëntie is 80%, dus 0,8.

3,6Volt * 10400mAh /1000 = 37.44Wh
iPhone 5: 5.45Wh (staat op de accu)

37.44 / 5.45 = 6,86….
6,86… * 0,8 = 5,5x opladen van een iPhone 5.

Met andere woorden:
10400mAh wordt gehaald op celniveau (3.7v). Het gaat om 4 cellen van 2600mAh in parallel, om die naar USB spanning te krijgen (5v) is er een dc-dc step up converter nodig die normaal met ~80% converteert.
Om de cel van de mobiel op te laden is er een dc-dc step down converter nodig (5->3.7v), die met een zo hoog mogelijke efficiëntie (~90%) converteert. Immers: alles wat inefficiënt is creëert warmte, en alle warmte die ontstaat moet afgevoerd worden wat niet makkelijk gaat in een mobiel.
Om rekening te houden met spanning en stroomsterkte is het handiger om te rekenen in wattuur (Ah*V). Capaciteit XPB: 3,7V*10,4Ah=38.5. Bruikbare capaciteit is 38.5*0.9*0.8=27,7Wh. Capaciteit XPB delen door capaciteit accu device geeft aantal oplaadbeurten.

Namaak of echt?

Als we praten over China, dan praten we niet alleen over goedkope kleding en elektronica, maar ook over de vele namaak die wordt geproduceerd. Niet alleen kleding wordt in China nagemaakt, ook veel elektronica wordt dusdanig goed nagemaakt dat het bijna niet te onderscheiden valt. Toch is het bij de Xiaomi 10400mAh powerbank wel degelijk te onderscheiden wanneer je een echte of neppe variant hebt gekocht. Bestellen in China heeft de echte XPB in handen. Je kunt de namaak powerbanks door middel van deze testjes herkenbaar maken.

Verpakking
De meeste Xiaomi powerbanks komen in een kartonnen doosje of in een plastic transparant doosje met daaromheen een soort plastic folie. Het plastic folie wat om het doosje heen zit voelt gladzacht aan en is moeilijk uit elkaar te scheuren. Namaakversies komen ook in een transparant plastic doosje maar het folie daaromheen is gemaakt van normaal papier en scheurt erg eenvoudig.

Xiaomi logo en tekst
Het logo op de powerbank is grijs en lijkt er in gegraveerd. Aan de achterzijde staat de website van Xiaomi. De neppe powerbanks maken gebruik van een wit Xiaomi logo geprint op de powerbank en ziet er heel matig uit. Ook aan de onderkant is enigszins verschil merkbaar. De originele powerbank heeft een zeer lichtgeprinte tekst op de onderkant van de powerbank zitten. Deze kleur is grijs en valt goed te lezen. Bij de neppe variant is de kleur van die tekst donkergrijs en korrelig.

De kleuren USBs
Een detail waar je ook naar kunt kijken, zijn de kleuren van de USB female ports. Bij de XPB heeft de USB een beige kleur aan de binnenkant en is de micro-USB aansluiting ook een lichtbeige kleur. De namaakvariant heeft 2 verschillende kleuren USB en micro USB aansluitingen of zijn volledig wit van kleur.

Indicatie LEDs
Elke Xiaomi powerbank heeft 4 witte indicatieleds aan de bovenkant zitten. Deze geven aan hoeveel capaciteit de powerbank nog heeft. De 4 LEDs hebben een normale warmwitte kleur en schijnen niet direct uit de powerbank. De lampjes zijn niet fel. Als je een namaakpowerbank hebt gekocht zul je merken dat de 4 LEDs erg fel zijn.

USB kabel
De powerbank wordt geleverd met een kleine micro USB kabel waarmee je je powerbank kunt opladen of je mobiele apparaat mee kunt opladen. Je zou denken dat er een Xiaomi logo in de USB kabel geprint zou moeten zijn. Xiaomi maakt immers geen USB kabels voor de powerbanks waar hun eigen logo ingedrukt is. De normale micro USB kabel die bijgeleverd hoort te zijn, bevat dus geen ingedrukt logo.

Opladen
Tijdens het laden van de powerbank knippert een LED lampje van de batterij die hij aan het opladen is. Wanneer je tijdens het opladen de powerknop ingedrukt houdt, stopt het laden en gaan de LEDs uit. Het laden wordt weer hervat wanneer je je vinger van de powerbank afhaalt. Er gebeurt echter niets bij de namaak wanneer je de powerknop indrukt.
De powerbank start automatisch met opladen wanneer er een mobiel apparaat is aangesloten. De namaak begint pas met laden nadat de powerknop is ingedrukt.
Ook is er een belangrijk verschil tijdens het maken van een short circuit (kortsluiting). De echte powerbank laadt zichzelf niet op wanneer je één kabel in de USB output zowel in de micro USB input plaatst. De namaak powerbank begint zichzelf op te laden van zijn eigen stroom, wat onmogelijk is.

Binnenin
Als je echt zeker wilt zijn van je zaak, kun je de powerbank ook open halen. Je herkent de echte powerbank direct aan zijn LG of Samsung cell batterijen die grijs van kleur zijn. Op de batterijen zelf staat of het LG of Samsung batterijen zijn. Als je een namaakpowerbank open haalt zul je direct merken dat de batterijen een andere kleur hebben (voornamelijk roze).

Het makkelijkste om het te controleren is nog steeds het checken van de zegel op de buitenkant van de verpakking. Je kunt door middel van de kraslaag een numerieke code vinden die je kunt invoeren op de website van Xiaomi.

XiaomiPowerbank_14 XiaomiPowerbank_15

Bijzonderheden.

Men denkt vaak dat de powerknop van de Xiaomi powerbank defect is of niet goed klikt. De drukknop van de powerbank heeft geen echt ‘klik’ geluid. Er is heel weinig kracht nodig om te powerknop in te drukken. Ook komen er vaak veel vragen over de output van de powerbank. Wanneer je een telefoon hebt die 2A (2 Ampère) vraagt en een powerbank hebt die slechts 1A levert, duurt het langer om de telefoon volledig op te laden. Je hoeft je bij de Xiaomi 10400mAh powerbank daar geen zorgen om te maken omdat de powerbank zelf kijkt hoeveel output hij totaal moet leveren om de telefoon zo goed mogelijk en zo snel mogelijk op te kunnen laden.

Conclusie.

Een powerbank die voor slechts 2 tientjes te koop is en veel waarvoor zijn geld geeft is deze powerbank zeker. Dankzij zijn mooie en strakke design past hij bij bijna iedereen op het bureau en zorgt hij er voor dat je mobiele apparaat ook nog op de juiste spanning wordt opgeladen. Nu is Xiaomi een bekend merk in China dus ga je er ook vanuit dat je goede producten koopt van hen: dat is inmiddels wel bevestigd. Aan deze powerbank zijn erg weinig minpunten te koppelen en dat maakt de powerbank juist zo goed. Zelfs zo goed dat wij van plan zijn ook een aantal van deze powerbanks weg te geven in een later stadium.
Positief
Levert veel waarvoor zijn geld
Past zijn ampère en voltage automatisch aan
Strak en simpel design
Goed op gewicht waardoor ook erg stevig
Doet simpelweg gewoon wat hij moet doen
Negatief
Aluminium kan snel beschadigen
HEEL veel namaak in omloop
"Echte" capaciteit ligt lager dan er mee geadverteerd wordt

Geef een reactie