Xiaomi Mi Band

0

Xiaomi Mi Band.

Als we het hebben over een product waar je als consument erg sceptisch over mag zijn, dan spreken we van een Xiaomi product wat anno steeds bekender wordt door de opmars van veel recensies en video’s. Ditmaal hebben we het over de Xiaomi Mi Band. Over deze Mi Band zijn heel veel vragen. Met name over het nut van dit armbandje, hoe het werkt en waarvoor het allemaal is. Op het eerste gezicht lijkt het namelijk een vrij nutteloos dingetje wat geen meerwaarde toevoegt aan je leefstijl. Zoals aangegeven in een eerdere nieuwsbrief van Bestellen in China, zouden we de komende periode diverse Xiaomi producten testen. De Mi Band is daar één van.

De Mi Band is een draadloze fitnesstracker die werkt door middel van Bluetooth, welke gekoppeld is aan je mobiele telefoon of tablet. De Mi Band houdt bij hoeveel stappen je op een dag zet en hoeveel calorieën je daarnaast verbrandt, hoeveel je per dag slaapt en biedt leuke andere features. Een paar features zijn bijvoorbeeld het Fitness Center en de alarmfunctie. Dankzij deze “unieke” functies wordt de Mi Band ook steeds bekender en nodigt het developers uit om een eigen app te schrijven voor de Mi Band. Xiaomi is zelf ook nog niet klaar met de app. Zo komen er telkens nieuwe fitness activiteiten bij. Enkele voorbeelden van deze Fitness activiteiten zijn bijvoorbeeld “Jumping Rope”, “Running Help” en “Sit Up”. Een veel gewenste optie in het Fitness Center is onder andere het fietsen. Niet iedereen gaat lopend naar werk toe maar pakt de fiets. Tot op heden is deze functie nog niet toegevoegd aan het Fitness Center. Als we Xiaomi moeten geloven op hun woord, werken ze aan nieuwe functies.

De Mi Band wordt aangeprezen als “het” product voor fitness. Dit valt tot op zekere hoogte echt wel mee. Het apparaatje is geschikt tijdens het sporten, maar voor dagelijks gebruik is het meer geschikt. De Mi Band wordt erg klassiek en veelbelovend verpakt in een kartonnen doosje en komt tot slot ook alleen maar met de Mi Band zelf, een oplader en Chinese handleiding. Helaas neemt de veelbelovende verpakking niet weg dat de functionaliteiten erg beperkt zijn. Voor de volledige functionaliteiten ben je al snel gekoppeld aan een Mi phone en aan de ontwikkelingen van de Mi App. Gelukkig zijn er verschillende developers bezig aan een nieuwe Mi Band app die er voor gaat zorgen dat ook de opties die op een Mi Phone beschikbaar zijn, ook beschikbaar worden voor andere telefoons die over Android 4.4 of hoger beschikken.

Als je de Mi Band op het eerste gezicht zou zien, zou je denken dat de Mi Band gaat trillen wanneer er een Whatsapp berichtje binnenkomt en dat het armbandje dan knippert. In de originele Mi Band app is dit niet het geval, hiervoor ben je echt gekoppeld aan de developer app die je kunt vinden op het forum. In de review wordt er uitgebreid gesproken over de developer app en de originele app en waar je deze uiteraard kunt downloaden. Vooralsnog is de Mi Band app nog volop in ontwikkeling en zou het maar zo kunnen zijn dat deze armband met de dag ineens veel meer functionaliteiten krijgt. Alle functionaliteiten worden besproken in de review.

Productnaam: Mi Band Merk: Xiaomi Productprijs: $18.89 Aangeschaft bij: Tinydeal
Aangeschaft op: 2 december 2014 Ontvangen op: 19 december 2014 Gewicht: 14.2 gram Link: klik hier.

Specificaties.

Materiaal: siliconen, aluminium magnesium, polycarbonaat
Batterijcapaciteit: 41 mAh
Batterijtype: Lithium-ion
Standby tijd: 30 dagen
Opladen: 5 volt
Waterdicht: IP67
LxB band: 230 x 20 mm
LxBxH tracker: 14 x 9 x 36 mm
Gewicht tracker: 5 gram
Minimale eisen: Android 4.4 , Bluetooth 4.0
Functies*: MiUI Unlock, Fitness Centrum, Sleep monitoring, Alarm, History data, Mi Band zoeken, LED light settings, geschikt voor links/rechtshandigen, stappenteller, calorieën verbrandt, Social media share

*Enkele features zijn beperkt en dus alleen beschikbaar voor MiUI.

De allereerste indruk.

Tinydeal kwam met een voorstel dat ik de Mi Band wel eens mocht testen, aangezien daar nog weinig “uitgebreide” reviews over te vinden zijn die de functies daadwerkelijk echt beschrijven. Ikzelf -net als vele anderen- was erg sceptisch over de Mi Band. Wat is het nou eigenlijk, waarvoor is het en wat doet het precies: dat waren de vragen die ik mij als eerste kon bedenken op het moment dat ik het pakket voor me had liggen. De Mi Band wordt in advertenties als een erg goede fitnesstracker aangeboden. Helaas blijkt er in de praktijk toch een addertje onder het gras te zitten. De advertenties zijn namelijk voornamelijk gebaseerd op het gebruik van een telefoon met MiUI, dus van het merk Xiaomi zelf. Voor een eerste echte indruk was dat wel een tegenvaller. De Mi Band wordt verpakt in een klassiek ogend doosje gemaakt van karton. Een doosje die best wel nieuwsgierigheid doet veroorzaken. Als je de deksel van het doosje haalt, zie je daar in het midden van de verpakking de Mi Band staan in een kartonnen houdertje. Het formaat viel mij als eerste op: erg klein en zeker niet opvallend wanneer je hem draagt: leuk dingetje op zich. Het bandje is hoogstwaarschijnlijk gemaakt van siliconen. Het bandje is flexibel en zit ook niet vervelend om je pols. Het draagcomfort van de Mi Band is wat dat betreft ook prima in orde. Toch zullen mensen met grotere, bredere polsen gaan merken dat het wellicht wat vervelend om de pols kan zitten. De tracker zelf is namelijk niet erg groot, waardoor het bandje een afbuiging heeft aan de linker en rechter kant van de tracker. Verder zit er in de doos niets meer dan een Chinese handleiding en een compacte USB lader.

Zoals gewoonlijk komen de producten voor een deel opgeladen de fabriek uit. Er zat ruim 20% aan resterende batterijvermogen in dus heb besloten om de Mi Band toch maar volledig op te laden. Het was even kijken hoe je de Mi Band op moest laden. Ik ging er namelijk vanuit dat je een adapter zou krijgen met een klein pinnetje die je in je Mi Band zou stoppen. Dit bleek niet zo te zijn: je krijgt er een soort “hulsje” voor waar je je Mi Band inschuift. 2 pinnetjes van de Mi Band raken dan binnenin 2 andere metalen plaatjes waardoor de armband zichzelf gaat opladen. De armband bestaat namelijk uit 2 delen. Het siliconen armbandje zelf en de tracker. De tracker haal je uit het armbandje en deze laad je vervolgens op aan een USB port. Voor het gemak bij het opladen heb ik mijn Xiaomi 10400mAh Powerbank gebruikt. Ik weet namelijk niet of de Mi Band kapot zou gaan als je deze op gaat laden met een 2A lader. De powerbank past zijn output automatisch aan, aan het type product. De Mi Band was vrij snel opgeladen, ideaal! Laadde mijn telefoon maar zo snel op. Nu zit er ook geen grote capaciteit batterij in (41mAh) maar het opladen ging vooralsnog vrij snel. Uiteindelijk kom ik beginnen met het koppelen van mijn Mi Band aan mijn telefoon. Hierover lees je meer bij het “Wat is het, waarom en hoe?” kopje.

XiaomiBand_1 XiaomiBand_2 XiaomiBand_3 XiaomiBand_4 XiaomiBand_5 XiaomiBand_6 XiaomiBand_7 XiaomiBand_8 XiaomiBand_9 XiaomiBand_10

Materiaal en bouwkwaliteit.

De Mi Band bestaat voor een groot deel uit siliconen. Dit is te danken aan de siliconen armband. Silicone is een erg gunstig product wat gebruikt kan worden voor heel veel doeleinden. Het wordt onder andere gebruikt voor telefoonhoesjes omdat het heel degelijk beschermt, het is buigzaam en daarnaast wordt het ook niet snel lelijk bij normaal gebruik. Dezelfde drie voordelen brengt de band ook met zich mee. De siliconen band blijft heel lang netjes en past zich “zelf aan” aan het formaat van je polsen omdat het prima buigbaar is. Er circuleerden diverse uitspraken over de kleur van de band dat de kleur vrij snel dof en lelijk werd. Tot op heden is het bij ons nog niet opgevallen. Silicone blijft een stof wat gevoelig is voor licht. Laat je het te lang in de zon liggen of komt het in aanmerking met verschillende weersomstandigheden, dan is de kans aanwezig dat de band inderdaad verkleurd. Het draagcomfort van de Mi Band is overigens ook redelijk goed. Het bandje past zich aan aan je pols door de buigzaamheid zoals eerder vermeldt. Daardoor is het draagcomfort bij de meesten ook wel goed. Als je bredere polsen hebt kan het echter wel vervelend gaan zitten. Als je de band compleet uitrekt merk je dat er een afbuiging ontstaat (zie foto). Als je polsen breder zijn dan die afbuiging dan zit het vrij irritant. Je pols past namelijk op dat moment niet in de afbuiging en dus kan de band zich niet volledig om je pols vestigen. Anderzijds kan het knellen. Het systeem om de band mee vast te klikken is ideaal. Je voelt namelijk het nopje niet van de knoop wanneer je de band hebt vastgedrukt. De knoop is echter wel een risicovol gedeelte van de band. Wanneer je met de knoop over een tafel schuurt, laat het schade achter op de tafel. Afhankelijk wat voor bureau of tafel je gebruikt uiteraard. Daarom draag ik de Mi Band altijd onder mijn trui zodat ik er niet op leun.

Dan de tracker. Over de tracker valt vrij weinig te vermelden. De tracker is gemaakt van een soort aluminium-magnesium metaal. De onderkant is gemaakt van plastic. De tracker is, ondanks alle inhoud die in de tracker zit, vrij licht en daarom ook niet hinderlijk om je pols. Op den duur voel je de Mi Band ook niet meer om je pols zitten. Op de bouwkwaliteit van de tracker heeft het gewicht geen invloed. De tracker is IP67 waterdicht en dus ook zo goed als stofdicht. De bouwkwaliteit maakt deze IP67 markering dus automatisch ook erg goed. Dat moet ook wel als de tracker tegen water kan. Aan de zijkant van de tracker zitten 2 metalen pinnetjes die bedoelt zijn voor het opladen. Ik had liever gezien dat deze metalen pinnetjes meer in de Mi Band verwerkt zouden worden. Nu beschadig je lichtelijk de siliconen band met de 2 pinnetjes. Daarom is het verstandig om éérst de 2 metalen pinnetjes in de siliconen band te schuiven en vervolgens de andere kant.

Wat is het, waarom en hoe?

“Weer zo’n kansloos dingetje…”. Deze reactie kreeg ik vrijwel direct na het ontvangen van de Mi Band naar mij toegegooid. Ik kon mij immers wel plaatsen in deze reactie, aangezien de Mi Band niet voor iedereen een geschikt product is. Toch, ook al denk je dat je er niets aan hebt, kan het best nog wel eens van pas komen. Ik dacht in de eerste instantie ook: wat moet ik er nou mee. Tot de dag van vandaag vind ik het nog steeds érg handig. Ik gebruik regelmatig de wekkerfunctie die er voor zorgt dat ik wel mijn bed uit ga. Maar: wat is het nou precies, waarom en hoe? Dat zijn vragen die jij je wellicht al eens hebt afgevraagd.

XiaomiBand_11Wat is het? Het is namelijk hoofdzakelijk bedoeld als “Fitness tracker’. Met andere woorden: het meet je algehele fitheid per dag. Hoeveel slaap je hebt gehad, hoeveel stappen je zet, hoeveel calorieën je daarnaast hebt verbrandt etc. Dat zijn de 3 functies van de Mi Band die je hoe dan ook, altijd in gebruik hebt. Een optionele, veelgebruikte functie, is het trillen wanneer de telefoon over gaat. Als de telefoon op stil staat, trilt de Mi Band wel. Deze optie is optioneel in te stellen en kun je dus ook uitschakelen. Naast de 3 functies die je altijd in gebruik hebt, komt de Mi Band in combinatie met de Mi Band app met een paar andere functies. Zo begeeft zich er een alarmfunctie in de app, een fitness center met daarin weer verschillende functies zoals “Running, Jumping rope en Sit-up” en kun je ook een goal aanduiden hoeveel stappen je minimaal per dag wilt lopen. Beschik je over een telefoon met MiUI? Dan is het unlocken in combinatie met je Mi Band ook een optie. Als je een telefoon met MiUI hebt hoef je alleen je telefoon maar aan te zetten en hij unlockt. Is de Mi Band niet in het Bluetooth bereik, dan moet je je telefoon unlocken door te swipen en vervolgens je code in te vullen.

Maar, waarom? Het gebruik van de Mi Band verschilt per gebruiker. Ik gebruik de Mi Band nu hoofdzakelijk als armbandje die mij laat weten wanneer ik word gebeld of wanneer ik een berichtje ontvang in combinatie met de developer app. Daarnaast kijk ik zo heel af en toen hoeveel stappen ik inmiddels heb gezet en hoeveel slaap ik die avond heb gehad. Ik kan mij ook prima voorstellen dat mensen die veel aan sport doen, dit armbandje kopen om zo een beeld te krijgen hoe goed ze slapen en hoeveel calorieën ze per dag verbranden. Daarom is het gebruik ook per persoon verschillend. In de review gebruiken we hem voor alles een beetje om je een idee te geven wat voor bandje het nou eigenlijk is. Ook al denk je dat het alleen een fitness armbandje is, het kan ook prima van pas komen tijdens het werk wanneer je je mobiel uit hebt staan en je niet hoort wanneer je wordt gebeld of wanneer je een berichtje ontvangt. Daarom is dit armbandje ideaal.

Hoe dan, precies? De Mi Band is zo gemaakt dat hij alleen echte armbewegingen detecteert. Hoogstwaarschijnlijk gebeurt dit op basis van beweging en “G kracht”. Wanneer je arm een bepaalde hoeveelheid G-kracht opvangt ziet de Mi Band dit als een stap. Ook door de beweging die vrijkomt als je een stap zet wordt meegenomen in het bepalen van een stap. De exacte werking wordt echter nergens zo besproken. Daarom zijn dit ook mijn bedenkingen en wat mij betreft lijkt het aardig te kloppen. Als je de armband heen en weer beweegt telt hij namelijk geen stappen. Wanneer je loopt is dit wel het geval.

XiaomiBand_12 XiaomiBand_13 XiaomiBand_14 XiaomiBand_15 XiaomiBand_16

Functies en softwarematig.

De Mi Band app kent in principe slechts één officiële versie die je kunt downloaden in de Play Store en sinds kort ook in de App store van Apple. Door de matige functies die de officiële app biedt, zijn er door de applicatieontwikkelaars genaamd “Dezmen3” en “Mksaint13” een nieuwe -door Xiaomi goedgekeurde- app ten download gesteld aan alle forum gebruikers. De getweakte app gebruiken we ook in de review om alle functionaliteiten uit te kunnen leggen. Deze “getweakte” app welke vooralsnog alleen verkrijgbaar is voor Android, is in principe hetzelfde als de officiële app die te verkrijgen is in de Play Store, maar heeft toch her en der veel betere tweaks. Met name de “Notifications” optie. Door de developer app te gebruiken, krijg je de mogelijkheid om je Mi Band te laten trillen met een bepaalde kleur om aan te geven wat voor soort bericht je hebt ontvangen. In mijn geval trilt de Mi Band wanneer ik een Whatsappje heb ontvangen. Hij trilt 5x snel achter elkaar en geeft daarna een wit knipperend licht zodat ik weet dat het om een Whatsapp bericht gaat. Alles valt helemaal zelf in te stellen! Voor de developer app geldt hetzelfde: Android 4.4 is minimaal vereist om de Mi Band te kunnen gebruiken. Daarnaast is het nog niet mogelijk om je Mi Band als unlocker te gebruiken voor je telefoon. De officiële Xiaomi app loopt achter, de developer app biedt daarom ook de perfecte uitkomst. Daarom heeft Xiaomi ook besloten de app goed te keuren om te downloaden als alternatief via een .APK bestand.

 

XiaomiBand_17
Profiel
XiaomiBand_16
Mijn apparaten
XiaomiBand_19
Over Mi Band app
XiaomiBand_20
Wekkerfunctie
XiaomiBand_21
Fitness center
XiaomiBand_22
GPS Running help
XiaomiBand_23
Touwtjespringen
XiaomiBand_24
Situps
XiaomiBand_25Stemmen op sporten

 

Profiel: Tijdens het opstarten van de Mi Band app wordt er gevraagd om een account aan te maken met je mobiele telefoonnummer of met een gebruikersnaam. Deze gegevens dienen namelijk als jouw profiel voor de Mi Band. Op je profiel wordt bijgehouden hoeveel stappen je per dag hebt gezet, hoeveel slaap je hebt gehad, het aantal dagen dat je de Mi Band in gebruik hebt en hoeveel kilometer je hebt gelopen. Daarnaast is er nog optionele informatie zoals je “goal” waar je kunt instellen hoeveel stappen je minimaal per dag wilt zetten. Ook persoonlijke informatie zoals je geslacht, geboortedatum, hoogte en gewicht. Verder kun je erg weinig doen met je profiel. De Mi Band app kan helaas niet dienen als echte “Fitness manager” waar je elke week een keer je gewicht moet opgeven en vervolgens kijkt of je bent aangekomen of bent afgevallen in die week. Dat zou een ideale toevoeging kunnen zijn voor het profiel.

Mijn apparaten: Als je je Mi Band kwijt bent omdat je hem ergens af hebt gedaan, kun je aan de hand van de “Find band” button de Mi Band een aantal keren laten trillen. Dit hadden ze wat ons betreft anders mogen aanpakken. De Mi Band is voorzien van een touchscreen laag als ware. Als je de Mi Band zocht had deze continu moeten trillen totdat de Mi Band is gevonden, dat is veel gunstiger. In het “My Devices” gedeelte van de app staan ook diverse andere instellingen die te maken hebben met de Mi Band. Als je Mi Band van zichzelf een mededeling wil doen, gaat deze vanzelf trillen. Je kunt dan de kleur opgeven. Je hebt keuze uit blauw, oranje, groen en rood. Ook de pols kan gekozen worden of je deze aan je linker of rechter pols draagt. De Mi Band kan ook automatisch trillen als een oproep binnen een aantal seconden niet wordt beantwoord. Als je graag wilt weten waarom de Mi Band elke keer trilt, is de optie “Vibration Status” aan of uit te zetten. Als je zelf je Mi Band dusdanig configureert met de Notification settings heb je deze optie niet nodig. Tot slot kun je je Mi Band unpairen met de app en zie je de laatste firmwire versie. Je merkt dat we nu één optie overgeslagen hebben: Notification settings. Hier komen we nader op terug.

Over de Mi Band app: In dit gedeelte is weinig informatie te vinden, enkel de optionele informatie zoals het achterlaten van een feedback, controleren op updates, juridische kennisgeving en de store. Je merkt immers wel dat er 2 regeltjes extra onder de “App version” staan. Deze 2 namen zijn van de ontwikkelaars van de app.

Wekkerfunctie: Ideaal, zo’n wekkerfunctie. Maar heeft het effect en werkt het goed? Als je in een lichte slaap zit merk je de band wel degelijk trillen. Zit je in een diepe slaap, dan merk je vrijwel niet dat de alarmfunctie van de app goed werkt. Daar heeft Xiaomi wat op bedacht. Als je in bed blijft liggen nadat de wekker is afgegaan, gaat de wekker uit zichzelf nog een keer. Best irritant overigens, als je in bed wilt blijven liggen forceert de Mi Band je om eruit te gaan. Wel heel gunstig tijdens school bijvoorbeeld. De wekkerfunctie is overigens geen echte wekker vervanger. Naast de Mi Band wekkerfunctie maak ik ook nog gebruik van een eigen wekker. Het is in de app mogelijk om slechts 3 alarmen in te stellen. Je kunt niet meer alarmen toevoegen. Wel kun je instellen op welke dag of tijd hij begint met wekken en of hij al 30 minuten van te voren moet wekken.

Fitnesscenter/stemmen op sporten: Het fitnesscenter van de app oogt nog niet veel speciaals. Er zijn sporten in opgenomen die niet iedereen veel uitoefent en dat maakt de Mi Band heel erg beperkt in zijn mogelijkheden. Dit verandert snel wanneer de Mi Band komt met nieuwe toegevoegde sporten. Je kunt namelijk zelf stemmen op sporten die je graag in de Mi Band verwerkt zou willen hebben. Het fietsen is een grote wens voor meer mensen. Er zijn een aantal activiteiten mogelijk: rennen, touwspringen en situps. Meer sporten zijn er tot op heden nog niet mogelijk. Als we Xiaomi geloven dan zouden ze elk moment weer nieuwe sporten kunnen vrijgeven voor de app. Voor de (Chinese) chatgebruikers is er nog WeChat en QQ. Ook hier mis je bekendere Social Media zoals Twitter en Facebook, maar vanwege het censuur is dit niet voor iedereen zo handig.

Running help, touwtje springen en situps: De eerste 3 echte “fitness” functies zijn het rennen, touwtje springen en het doen van situps. Het rennen is ideaal, maar er zijn weinig mensen die touwtje springen of continu situps doen als sport. Xiaomi had hun app beter kunnen aftrappen met meer sporten. Nu is de Mi Band voor veel mensen nog niet echt de juiste Fitness band en dat is jammer, want dat zou wel het concept moeten zijn van de Mi Band. De “Running Help” werkt in combinatie met een GPS signaal. Dit GPS signaal zorgt ervoor dat je kunt zien welke afstand en welke route je hebt gelopen. Het touwtje springen en het doen van situps werkt op basis van je armbeweging. Alle 3 de opties werken heel degelijk en zijn leuk om mee te beginnen, maar helaas niet genoeg.

Stappen zetten en slapen: Het tellen van stappen en het registreren van je slaap is wat de Mi Band op het eerste gezicht ook het meeste doet. Het tellen van je stappen doet ‘ie erg nauwkeurig. De stappen worden niet live bijgewerkt, maar worden in een soort cache opgeslagen om accu te besparen van je telefoon. Eens in de zoveel tijd wordt er verbinding gezocht met de Mi Band en gaan de telefoon en de tracker synchroniseren met elkaar. Toch is het tellen van de stappen niet altijd nauwkeurig. Soms herkent de Mi Band een bepaalde beweging die telt als een “stap”. Als je gaat slapen om 0:00 dan worden je stappen gereset. Je merkt soms dat de Mi Band alsnog enkele stappen heeft geregistreerd terwijl je sliep. Wat de Mi Band ook kan doen, is het registreren van bewegingen die tellen als stappen. Hier wordt echter niet over gesproken bij advertenties. Het registreren van slaap gebeurt ook erg keurig. Hij registreert zoal je lichte als diepe slaap. Als je een lange periode niet beweegt, wordt dit gezien als diepe slaap. Beweeg je wel af en toen, dan spreken we van lichte slaap. Alles valt heel netjes af te lezen in keurige grafiekjes. Ook informatie als hoelang je in bed hebt gelegen, wanneer je ging slapen en wanneer je wakker werd, wordt geregistreerd. Gek genoeg klopt alles ook op de minuut.

“Toegang tot meldingen” en Notification settings: De developer app brengt een onzichtbare functie met zich mee in Android. Wanneer je de developer app hebt gedownload, komt er een nieuwe optie vrij in het Android menu onder het kopje “beveiliging”. De optie “toegang tot meldingen” wordt namelijk zichtbaar waar je de Xiaomi App toestemming moet geven om pushberichten (lees als trillingen etc.) vanaf je mobiele telefoon naar de Mi Band te sturen. Zodra je deze aan zet, kan de telefoon goed communiceren met de Mi Band en kan de telefoon de zogenaamde pushberichten verzenden. Het instellen van deze pushberichten gebeurt bij “Notifiction Settings” in de android app. Voor elke willekeurige app die je hebt geïnstalleerd op je telefoon is het mogelijk om pushberichten naar je Mi Band te sturen. Ik ontvang een trilling van de Mi Band wanneer ik een Whatsapp bericht krijg of wanneer er een email binnenkomt. Alles van zo’n zogenaamd pushbericht valt aan te passen naar je eigen wensen. Je kunt kiezen of hij moet vibreren en hoe lang en hoe vaak dat moet gebeuren, je hebt keuze uit 16 miljoen kleuren en hoe vaak de 3 LEDs moeten knipperen en voor hoelang dat moet, en tot slot kun je ook kiezen of de Mi Band in de avond op een soort sluimerstand moet waardoor je geen notificaties meer ontvangt. Dit alles valt per app in te stellen, zeker handig!

Apple iOS Mi Band app.

Xiaomi heeft aangekondigd een iOS app te lanceren voor de Mi Band. Deze is tijdens het schrijven van de review ergens gepubliceerd en dat nodigt ons ook direct uit om deze app te testen. De app was compleet Chinees waardoor het wellicht niet gebruiksvriendelijk is mits je natuurlijk Chinees kon lezen. De app is nu voor een groot deel vertaald naar het Engels. De functionaliteiten van de iOS App zijn hetzelfde als op Android. Soms zal er een klein detail wat anders zijn. De iOS app heeft overigens geen “Notification settings” omdat er geen developer app beschikbaar is voor iOS. Tevens komt deze functie ook niet standaard in de Mi Band app. Een developer app voor iOS zal waarschijnlijk ook niet snel gereleased worden. Wel werkt de Mi Band in combinatie met Apple HealthKit (sinds iOS 8). Door je Mi Band te koppelen aan de Mi Band app kun je ook gebruik maken van de HealthKit app die ook je gewicht kunnen bepalen aan de hand van je voeding. Het gebruik van de Mi Band i.c.m. iOS werkt in principe hetzelfde met Android. Wel merk je dat het synchroniseren hier sneller gaat dan via Android, maar dat is geen echte “minpunt”.

XiaomiBand_26 XiaomiBand_27 XiaomiBand_28 XiaomiBand_29
XiaomiBand_30 XiaomiBand_31 XiaomiBand_32 XiaomiBand_33

 

XiaomiBand_34Bijzonderheden.

De Mi Band is een heel speciaal apparaatje, maar had wat ons betreft wel met wat meer functies en toegevoegde waarde mogen komen. Tijdens school en tijdens werk is het ideaal om een melding te krijgen wanneer je een berichtje of mailtje hebt ontvangen, maar daar blijft het dan voor mij ook bij. De Mi Band kan voor iemand anders totaal verschillend zijn en dus hangt het voornamelijk af van het gebruik. Ik hoop dat de fietsmogelijkheid snel komt voor deze app, ik fiets 5x per dag heen en terug naar school, zo’n 30 minuten. Dan is het interessant om deze extra optie in de app te hebben en zou ik het hoe dan ook vaker bewuster meenemen op de fiets. Nu hangt het om mijn pols, maar het registreert natuurlijk niet mijn stappen op dat moment. Ook zou de kleur zwart van de Mi Band je wellicht niet aanstaan. Daar hoef je je al geen zorgen meer over te maken. Tinydeal verkoopt namelijk verschillende soorten kleuren bandjes voor deze Mi Band om hem te personaliseren.

YouTube.

Conclusie.

De app is, zoals al vaker gezegd, nog niet af en ook niet niet volledig bruikbaar in de praktijk voor zij die er alledaags mee om gaan. Voor echte fitness "fanaten" is de Mi Band geschikter en hangt het dus puur af van het gebruik. De functies die er zijn in de developer app, zijn goed en erg gunstig. Als Xiaomi nou de app wat verder had doorontwikkeld, wat het eindproduct ook veel beter neergezet. Er is een Mi Band V2 op komst met GPS functie, die waarschijnlijk beter kan bijhouden hoeveel kilometer er is gefietst enzovoort. De Mi Band is dus handig, maar helaas wel beperkt in mogelijkheden afhankelijk van het soort gebruik.
Positief
Erg gunstig tijdens werk of school
Developer app zorgt voor trillen bij melding
Leuke functies, app nog volop in ontwikkeling
Lichtgewicht en goed draagcomfort
Water- en stofdicht
Negatief
Bij veel trilacties gaat de batterij snel achteruit
Bandje kan bij sommigen tegenvallen door snelle beschadiging, pasvorm of draagcomfort
Bepaalde functies alleen beschikbaar i.c.m. MiUI V6 / hoger

Geef een reactie