Xiaomi Pistons V2.1

2

Xiaomi Pistons V2.1

Tot op heden zijn wij erg te spreken over de kwaliteit van Xiaomi en daarom zul je de komende periode ook meer reviews verwachten over Xiaomi producten op Bestellen in China. Deze keer zijn de Xiaomi Pistons aan de beurt. De Xiaomi Pistons V2.1 om volledig te zijn. Xiaomi (wat Little Rice betekent) is een Chinees bedrijf wat zich sinds 6 april 2010 heeft gevestigd in Beijing. Sinds 2010 zijn zij zich gaan richten op de telefonie industrie, maar tot op heden produceren zij ook verschillende audiovisuele producten zoals Bluetooth speakers, earphones, WiFi routers, USB lampjes en nog veel meer andere high-tech gadgets. Sinds het merk Xiaomi bekend begon te worden op Tweakers, zijn steeds meer potentiële kopers via Tweakers zich gaan verdiepen in de Xiaomi producten.

Tot op de dag van vandaag worden de Xiaomi producten nog extreem veel verkocht en zijn enorm veel mensen tevreden met de algehele kwaliteit die dit bedrijf produceert. Hoe het voor zo’n relatief laag bedrag kan, is nog altijd erg onbekend. De Pistons worden bijvoorbeeld vergeleken met Beats by Dre. Door de diepe bass die je hoort in de oortjes en de goede verhouding tussen hoog- en lage tonen zouden deze oortjes heel veel indruk moeten geven. De verwachtingen van deze oortjes zijn dan ook vrij hoog, zeker als je erg goede verhalen over de oortjes hoort.

De reden dat wij de Xiaomi Pistons V2.1 hebben aangeschaft is omdat wij werden getipt via Tweakers over de aanschaf van goede, kwalitatieve in-ear earphones. Ik fiets zelf elke dag zo’n half uur tot een uur naar school heen en terug. Ik vind het zelf dan prettig om wat muziek op de fiets te hebben. De reguliere oordopjes blijven tijdens het fietsen niet goed zitten, isoleren het geluid niet altijd zo perfect waardoor je de muziek altijd harder moet zetten. De Pistons zijn in-ear, dus deze zouden dan een perfecte uitweg moeten bieden voor mij. Deze heb ik dan toch maar via Banggood aangeschaft voor een zeer aantrekkelijke prijs van zo’n €14,- met een couponcode van China Korting wat je ook betaald voor normale Philips oortjes bij Mediamarkt. Banggood heeft de Pistons verzonden met Priority Air Mail (voorheen (NL)Direct mail). Het duurde gemiddeld zo’n 8 dagen voordat de postbode met een pakketje aan de deur stond.

Allereerst heb ik gekeken of de Pistons voldeden aan de “genuine check”. Ook de Pistons worden massaal nagemaakt. Het valt snel genoeg op wanneer je de namaakversie hebt gekocht, dit bespreken we nader in de review. De Pistons die we bij Banggood hebben gekocht waren gelukkig origineel. De Pistons lagen erg mooi opgerold in een rubberen houder die in een plastic doosje zat. Klein, eenvoudig, maar erg elegant. Het nodigde uit om de Pistons van het houdertje te halen en deze direct te testen. In het plastic doosje zitten 3 andere “opzetstukjes”. Small, medium en large. Standaard zitten er op de Pistons al medium opzetstukjes. Daarnaast komen de Pistons met een metalen clipje die je aan je blouse kunt vastmaken zodat het draad van de pistons gestrekt blijft. En gek genoeg staat er een handleiding op het kartonnetje wat om het plastic doosje heen zat: een complete uitleg hoe je de Pistons het beste van het rubbertje kunt halen.
De review heb ik geschreven onder het genot van goede muziek aan de hand van mijn Pistons :-)

Productnaam: Xiaomi Pistons V2.1 Merk: Xiaomi Productprijs: €19,77 Aangeschaft bij: Banggood
Aangeschaft op: 1 december 2014 Ontvangen op: 18 december 2014 Gewicht: 87 gram Link: klik hier.

Specificaties.

Soort: in-ear
Geschikt voor: elk apparaat met 3.5mm jack
Connector: 3.5mm verguld
Afmetingen (lxbxh): 73 x 73 x 32 mm
Kleuren: silver of gold
Gewicht oortjes: 12 gram
Ohm: 16 ohm
Lengte: 110cm
Frequentie: 20-20.000 Hz
Sensitiviteit: 97dB
Nominaal vermogen: 5mW
Remote control: Volume up, volume down, play/pause/skip, microphone
Materiaal: Aluminium/Titanium, rubber, plastic, siliconen

De allereerste indruk.

De eerste indruk bij de Pistons is erg belangrijk. Dit komt omdat de Pistons massaal worden nagemaakt. Direct wanneer je het pakketje openmaakt moet je direct kunnen zien of het om de namaakversie gaat of wanneer je de originele Pistons hebt gekocht. Om het plastic doosje waar de Pistons inkomen, zat een handleiding gevouwen van karton. Dit gaf al vrijwel direct aan dat het om de originele versie ging die we bij Banggood hebben aangeschaft. Echter, het kan altijd anders zijn dan dat het lijkt. Binnenin het kartonnetje staat een complete handleiding met hoe je de oortjes kunt verwijderen van de rubberen houder. Wat me direct opviel was het doosje. Het doosje is heel compact en ziet er erg elegant uit. Simpel, maar stijlvol. Door de transparante bovenkant van het doosje kon je direct de Xiaomi Pistons zien in de rubberen houder. Aan de onderkant is een sticker geplaatst in het midden van het doosje met daarop Chinese tekst. Deze Chinese tekst geven de productspecificaties aan zoals het gewicht, aantal Ohms, hoeveel vermogen de oortjes leveren etc. Als je de transparante kap van het doosje afhaalt, moet je eerst 2 plakbandjes verwijderen aan de linker en rechterkant van het doosje. Het is raar, maar deze 2 plakbandjes zijn een belangrijk kenmerk voor het uit elkaar halen van de namaak versie en de echte versie. Bij de echte versie komen er namelijk geen plakresten op de case. Bij de namaakversie blijf je een groot deel van de plaklaag zien. Hier komen we in de review later nog op terug.

Door de handleiding te hebben gevolgd kan je de oortjes vrij simpel uit het rubberen houdertje halen. Vrijwel direct daarna heb ik mijn neus op het rubberen houdertje gedrukt en kon niet met de conclusie komen dat het houdertje mogelijk naar “Chocola” zou ruiken. Misschien komt dat omdat ik de zilveren heb gekocht in plaats van de gouden kleur. Wat me opviel was de lengte. De Pistons hebben een redelijke kabellengte en daarnaast ook nog eens een gedeelte wat voorzien is van geweven touw om de kabel heen. Vanaf de microfoon naar de earplugs zelf is de kabel van rubber. Wat hier de reden van is, is mij niet duidelijk. Als ik namelijk op de fiets zit en ik doe mijn jas dicht, heb ik regelmatig dat een kabeltje in de weg zit. Dan helpt het geworven touw beter tegen kabelbreuk dan alleen de rubberen kabel zelf. Ook het gewicht is erg merkwaardig. Xiaomi Pistons zijn gemaakt van aluminium of eventueel titanium. Het gewicht is namelijk erg licht. Je zou denken dat de oortjes bij elkaar wel wat zouden wegen maar dit valt erg mee. Een earplug weegt namelijk maar 2,8 gram. Je moet nagaan dat een A4tje ongeveer 5,1 gram weegt. De 2 earplugs zijn samen dus iets zwaarder dan een A4tje.

Dan de remote control: op elke telefoon werkt de remote control anders, dat is wel heel vervelend. De pause/play/skip knop werkt op iedere telefoon hetzelfde. De 2 buttons aan de andere kant verschillen bij iedere telefoon. Bij een Samsung telefoon zet hij het geluid harder of zachter en bij een Elephone P2000 skipt hij naar een ander nummer. Bij een HTC Rhyme doen ze vrijwel niets. De built-in microphone werkt overigens wel op elke telefoon. De kwaliteit van deze microfoon is redelijk oké. Soms klinkt het wat blikkerig, maar anders kun je ook niet verwachten voor een built-in microphone.

Als laatste gaan we weer even terug naar het doosje, want we missen wat belangrijke onderdelen die voor een aantal mensen toch wel handig zijn om te weten. De Pistons komen standaard met 4 siliconen pasvormen. Small, medium en large. Op de Pistons zelf zit al een Medium formaat. Als laatste een metalen clipje die je aan je blouse kunt vastmaken zodat de kabel op zijn plek blijft. Op Tweakers zie je her en der wat mensen die nieuwe foam pasvormen hebben besteld. Je kunt verschillende andere opzetstukjes kopen die wellicht meer naar jouw eigen smaak zijn. Heb je bijvoorbeeld al een in-ear setje? Dan kan je de huidige siliconen of foam opzetstukjes gebruiken voor je Pistons. Let er wel op dat de diameter van de speakers iets groter zijn dan de gemiddelde andere in-ear setjes.

XiaomiPistons_1 XiaomiPistons_2 XiaomiPistons_3 XiaomiPistons_4 XiaomiPistons_5

Het draagcomfort en noise-cancelling.

Waar veel mensen problemen mee hebben, is het draagcomfort van reguliere oordopjes. Soms zijn de oordopjes net te klein, of veel te groot. De in-ear oordopjes moeten er voor zorgen dat het draagcomfort voor ieder mens zelf bepaald kan worden. Daarom krijg je bij de Xiaomi Pistons een 4 tal siliconen opzetstukjes. Als je kleine oren hebt, dan kun je gebruik maken van maat “S”. Heb je vrij grote oren en zijn veel in-ear setjes te klein? Dan is de maat “L” misschien een goede optie. Voor ieder is er dus eigenlijk wel een passende maat te vinden. Zo niet, dan kun je altijd overwegen om een foam opzetstukjes set te kopen. Ik heb voorheen altijd de reguliere oortjes gekocht omdat ik in-ear altijd erg irritant vond zitten. Ook hoor je veel gedreun als je op de kabel tikt en dat vond ik eigenlijk nooit zo fijn. Toch, omdat de reguliere oortjes vaak uitvielen, heb ik de Xiaomi Pistons gekocht. Niet duur, dus altijd het proberen waard. De medium oortjes die er standaard op zaten waren iets te groot, dus heb ik de medium maat gepakt die in het doosje zat. Deze pasten precies. De Pistons zitten erg fijn en strak in de oren waardoor ze goed blijven zitten. Tijdens het fietsen blijven de Pistons heel erg netjes zitten. Door het lage gewicht van de Pistons merk je eigenlijk helemaal niet dat de oortjes zwaar in je oren zijn. Het zit prima zoals een in-ear zou moeten zitten.

Tijdens het fietsen heb je geen last van het omgevingsgeluid.De noise cancelling doet het wat dat betreft ook erg goed. Als je het volume op ca. 30 tot 50% zet hoor je simpelweg je omgevingsgeluid al niet meer. Op de fiets kan dat gevaarlijk zijn: tijdens het sporten is het ideaal. Toch, als er veel wind is, blijf je de wind goed tegen de Pistons aanwaaien. De Pistons zijn namelijk vrij good van zichzelf in vergelijking tot andere in-ear oortjes waardoor de wind er makkelijk tegenaan kan waaien.
XiaomiPistons_6

Geluidskwaliteit.

De geluidskwaliteit is het belangrijkste natuurlijk. Toch is het vrij lastig om te beschrijven wanneer je spreekt van een zeer goede geluidskwaliteit. Hierover heeft iedereen zijn eigen mening, daarom baseren wij de geluidskwaliteit op onze mening. De geluidskwaliteit van de Pistons zijn in grote richtlijnen erg goed te noemen voor de prijs. De reden dat de Pistons ook zo veel worden verkocht komt ook mede dankzij de enorm goede geluidskwaliteit voor een vrij rendabele prijs. Je moet overigens wel rekening houden met je eigen apparatuur. De Pistons klinken op elk apparaat verschillend. De Pistons worden vergeleken met Beats by Dre, maar de Pistons zijn in de praktijk beter te vergelijken met in-ear Sennheisers of In-ears van AKG.

Hoge tonen
De hoge tonen in de Pistons klinken erg zuiver, fantastisch! Toen wij de Earson ES-151A Bluetooth speaker hadden getest, merkten we direct al dat de hoge tonen een akelige drempel was voor de Chinese speakers. We hoopten niet dat dit ook zou gebeuren bij de Xiaomi Pistons. Gelukkig is dit zeker niet het geval geweest. De hoge tonen klinken erg zuiver en veroorzaken geen vervorming waardoor het ook niet irritant wordt om te luisteren naar hoge tonen. Het klinkt namelijk niet schel maar erg zuiver. Het is lastig beschrijven wat zuiver klinkt, het is een kwestie van aannemen.

Mid/Lage tonen
De hoge tonen combineren met de lage tonen is vaak niet altijd even mooi en gaat bij goedkopere oortjes ook niet altijd goed. Wanneer je mid/lage tonen combineert met hoge tonen kan er vervorming ontstaan. Door de lage tonen trilt(/dreunt) de conus van een speakertje vrij stevig door waardoor de hoge tonen hier hinder van kunnen ondervinden. Bij de Pistons is dit minimaal te merken. Wanneer je een liedje hebt waar veel bass in voorkomt en ook hoge tonen in voorkomen, merk je dat de hoge tonen mee gaan trillen op dezelfde frequentie van de bass. Dit is echter alleen merkbaar wanneer je de Pistons op een volumepercentage van 60% of hoger zet. Je mekt het zelden.

XiaomiPistons_7 XiaomiPistons_8 XiaomiPistons_9 XiaomiPistons_10 XiaomiPistons_11 XiaomiPistons_12 XiaomiPistons_13 XiaomiPistons_14 XiaomiPistons_15 XiaomiPistons_16

Namaak of echt?

We zijn er in geslaagd om via AliExpress een setje namaak Pistons te kunnen kopen voor 25$, de prijs waar je ze bij Banggood ook voor kunt kopen. Tijdens de 11/11 sale op AliExpress was er daarnaast nog een korting van 5$. Er werd geadverteerd met “originele Xiaomi Pistons 2.1” en voor die prijs ziet dat er redelijk betrouwbaar uit. Deze hebben we dan ook maar gekocht met in ons achterhoofd dat deze waarschijnlijk toch nep waren. De pakketbezorger kwam aan de deur met een klein pakketje en ik wist dat het ging om de Pistons. Zoals eerder beschreven in de review, is de eerste indruk het belangrijkste. Je moet namelijk kijken of er een soort plastic zakje om het doosje zit en of er vervolgens een kartonnetje om heen gevouwen is met daarin een handleiding. Het kartonnetje miste. Dat wat al aanwijzing dat het hier om een namaak ging. Het uit elkaar houden van echte en namaak Pistons is zeker niet moeilijk. Er zijn enorm veel verschillen die je met het blote ook direct zou kunnen zien als je de punten kent waarop je kunt merken dat het namaak is. De geluidskwaliteit van de namaak Pistons is, zoals sommigen het beschrijven, vrij goed. Echter, als je niet weet hoe de echte Pistons klinken kun je daar lastig over oordelen. Als we de geluidskwaliteit gaan vergelijken van de originele en de namaak, mogen wij gerust zeggen dat de namaak Pistons zeer betreurende geluidskwaliteit heeft. Er is totaal geen gebrek aan bass, maar de verhouding tussen de treble en mid is erg slecht. Met een equalizer die je voor Android kunt downloaden valt het wellicht op te lossen om alsnog het juiste balans te kunnen vinden.

1. De eerste indruk.
Wanneer je je pakketje openmaakt, moet het direct al merkbaar zijn wanneer je te maken hebt met een namaakversie of met een originele versie. Tot op de dag van vandaag worden de nagemaakte producten steeds moeilijker te onderscheiden, dus is het belangrijk om te letten op de kleinste details. Zit er een plastic, zacht voelend, zakje om het plastic doosje? Zit om het doosje vervolgens ook een kartonnen handleiding? Zo ja: dan heb je te maken met een originele versie. De namaakversie heeft namelijk wel een plastic zakje maar heeft geen gevouwen kartonnen handleiding. Deze zit vaak in het doosje zelf. Overigens krijg je bij zilveren pistons geen bruin/chocolakleurige houdertje en doosje maar gewoon wit.

2. De productspecificaties.
Op de onderkant van het doosje zit een sticker geplakt waarop verschillende informatie staat zoals het gewicht, de frequentie etc. Er zijn een aantal puntjes die je kunt onderscheiden. Het gewicht van de echte versie is 12 gram, heeft een kabellengte van 1,2 meter en een gevoeligheid van 97dB. Het vermogen is 5mW. De namaak versie heeft een gewicht van 11 gram, een kabellengte van 1,1 meter en een gevoeligheid van 94dB. Daarnaast heeft deze maar een vermogen van 2mW.

3. De plakbandjes.
Bij het openhalen van het plastic doosje moet je eerst 2 plakbandjes verwijderen die aan de zijkanten tegenover elkaar zijn geplakt. Het is erg merkwaardig, maar zelfs hierin kun je onderscheiden of je de echte of neppe Pistons hebt gekocht. Bij het verwijderen van de plakbandjes mogen er geen plakresten achter blijven. De originele Pistons laten geen plakrestjes achter op het doosje en de plakbandjes zijn eenvoudig te verwijderen. Dit in tegenstelling tot de namaak. Lastig om de plakbandjes te verwijderen en er blijven restjes achter.

4. Het rubberen houdertje en siliconen pasvormen.
De rubberen houdertjes verschillen vrij weinig van elkaar. De pistons zitten er op dezelfde wijze in en het logo is op dezelfde plek gesneden in het rubber. Het gaat hier voornamelijk om de buigbaarheid van het rubber. De namaakversie heeft namelijk een rubberen houdertje wat erg goed te buigen valt, voornamelijk aan de randen. De echte versie heeft een rubberen houdertje wat vrij lastig te buigen valt en vrij vast is van zichzelf. De onderkant verschilt gek genoeg niets. Ook de letters “1Moredesign” zijn vrijwel identiek.  Ook de siliconen pasvormen verschillen. Je kunt alleen al door naar de vorm te kijken concluderen of de pasvormen van de echte of namaakversie zijn. De namaakversie heeft namelijk hele rare pasvormen. De vorm lijkt op de bovenkant van een paddenstoel, terwijl de originele qua afmeting veel langer is en meer om het chassis van de speakers zit.

XiaomiPistons_17 XiaomiPistons_18 XiaomiPistons_19 XiaomiPistons_20 XiaomiPistons_21 XiaomiPistons_22 XiaomiPistons_23 XiaomiPistons_24 XiaomiPistons_25 XiaomiPistons_26
5. Binnenkant van het doosje.

De meestgebruikte methode om te controleren of je een namaak in handen hebt, is simpelweg door te kijken in de binnenkant van het plastic doosje. Bij elke Pistons komt er een metalen clipje mee die je aan je blouse kunt vastmaken zodat de kabel recht blijft hangen. Dit metalen clipje ligt in een houdertje over de medium size siliconen dopjes. Daarnaast weet je bij de originele Pistons welke maten je hebt. Je kunt dit zien aan de letter S, M en L in het doosje. De namaakversie maakt hier gebruik van icoontjes. 1 icoontje is een telefoontje, de andere 2 zijn muziek icoontjes. Verder zijn de doosjes qua afmeting hetzelfde.

6. Tot slot, de Pistons zelf.
Als je dan nu nog niet zeker weet of je wel originele Pistons hebt gekregen, kunnen we altijd nog kijken naar de Pistons zelf. De Pistons lijken in het eerste opzichte veel op elkaar. Ze zijn even groot en zijn beide gemaakt van aluminium of titanium. Er zijn veel kenmerken bij de originele versie, we hebben al deze kenmerken in een tabel gezet omdat dit overzichtelijker is. Het gaat namelijk om de meest kleinste details. Alles is van boven naar beneden neergezet.
XiaomiPistons_27 XiaomiPistons_28 XiaomiPistons_29 XiaomiPistons_30 XiaomiPistons_31

Originele Pistons Namaak Pistons
Afmetingen Hetzelfde Hetzelfde
Lijnen rondom chassis 3 3
Siliconen pasvorm Vierkant/schuin aflopend Rond/paddenstoelvorm
Verwisselen pasvorm Vrij lastig, strak om chassis Eenvoudig, vrij losjes om chassis
Ventilatiegaten Pistons Rechter kant onder siliconen pasvorm
op het chassis van de Pistons/zijkant
Onderop het chassis van de Pistons/geen
ventilatiegat zijkant
Speaker grill Gelijk met randen chassis, geen lijmresten Niet gelijk met chassis/ingedeukt, lijmresten
Zijkant Pistons Loopt naar binnen toe, ventilatiegat in het midden Vlak en geen ventilatiegat in het midden
Rubberen deel onder pistons Voorzien van Xiaomi logo en
aangeduid met L of R (links/rechts)
Geen logo en geen aanduiding op de Pistons
Kabel boven remote Kabel is boven de remote van rubber Kabel is boven de remote van geweven touw
Remote control  Volume up/down of volgende/vorige nummer is verwisseld Volume up/down of volgende/vorige nummer is verwisseld
 Kabel onder remote Geworven touw Geworven touw
3.5mm plug
Goud verguld/witte lijnen Goud verguld/witte lijnen
(Geluids)kwaliteit
Erg goed Belabberd triest

YouTube

Bijzonderheden

De Pistons zijn erg afhankelijk van het type telefoon wat je hebt. Zo klinken de Pistons op een Samsung Galaxy Mega heel erg goed, zonder ruis en zonder veel vervorming. Bij de Elephone P2000 die we eerder gereviewd hebben heb je lichte ruis en klinken de Pistons net even wat anders dan op een Samsung Galaxy Mega. Vaak kan het ruis probleem niet opgelost worden maar kan het wel worden verminderd door een Equalizer te downloaden en alles een beetje aan te passen zodat je enkele frequenties wijzigt. Vergeet daarnaast ook niet dat de Pistons veel worden nagemaakt en dat je dus altijd eerst kijkt of je geen namaak Pistons hebt gekocht. Vaak, omdat er veel foto’s rondzwerven van echte zowel namaak Pistons, is het lastig om uit elkaar te houden of je de echte Pistons hebt.

Conclusie

De conclusie is wellicht grotendeels al wel duidelijk. Voor minder dan €20,- heb je extreem goede oortjes waar je eigenlijk helemaal geen spijt van gaat krijgen. De levensduur van deze oortjes zijn wellicht wat minder doordat de knopjes op de remote control op den duur een beetje los gaan zitten maar dat moet zeker geen negatieve gevolgen hebben op de kwaliteit van de Xiaomi Pistons. Als je besluit om in-ears van bijvoorbeeld Beats by Dre te kopen of andere reguliere oordopjes: denk dan 2x na. De Pistons komen volgens veel mensen overeen met het geluid van Beats en dat maakt deze in-ears ook zo bekend. De Xiaomi Pistons is een product wat wij zeker willen aanraden aan iedereen die op zoek is naar goede, vervangende oortjes. Goede pasvormen, goede kwaliteit en voor die prijs gewoon perfect.
Positief
Voor een prijs tussen de €14 à €20 heb je extreem goede oortjes die ook nog eens goed blijven zitten door de meegeleverde opzetstukjes
Rubberen houdertje is ideaal om je pistons mee te nemen zonder dat ze in de knoop raken
Het product is gewoon erg goed, meer niet
Negatief
Witte kabel wordt snel vies
De Pistons zijn grotendeels afhankelijk van de kwaliteit van de 3.5mm input in de telefoon

Reacties2 reacties

  1. In China kosten deze oordopjes ruim de helft dus er word alsnog aardig wat op verdiend door ze te exporteren, ik heb zelf trouwens altijd Awei oordopjes gekocht voor een paar euro bieden die ook een hoge prijs-kwaliteitsverhouding maar op de een of andere manier gaan ze altijd stuk.

    Ik zou deze oordopjes over direct kopen als ze iets goedkoper waren.

    • Je kan ze al krijgen voor 14 euro (originele). Aangezien ze RMB 89 / 99 kosten wordt er niet zo heel veel op verdiend.

      Awei / Kanen zijn inderdaad ook leuke dopjes maar de Xiaomi’s zijn wel een stuk steviger oa. door het nylon koord. (tenzij je de RMB 49 plastic versie van de Xiaomi’s neemt)

Geef een reactie