Xiaomi Yeelight E27 bulb

1

Xiaomi Yeelight E27 bulb.

Xiaomi heeft nog niet zolang geleden een nieuw product op de markt gebracht waarmee toch best veel mensen geholpen gaan worden: een E27 Bluetooth/WiFi LED bulb die, naast dat hij veel licht geeft, ook nog eens heel effectief kan zijn. De Xiaomi Yeelight E27 white is een erg handige lamp die eigenlijk in elke fitting van een E27 zou moeten werken. Het voordeel van de Xiaomi Yeelight is dat deze via de Mi Home app werkt van Xiaomi wat vele functies met zich meebrengt. Het is dus geen gewone spaarlamp, maar LED bulb die dimmable is en tevens aan/uit te zetten is met de Mi App.

Nu zou je denken, Yeelight… is dat een model van Xiaomi? Nee: Yeelight is in Engeland een ‘echt’ bestaand merk die ook LED bulbs levert, maar dan full RGB. Yeelight liet oorspronkelijk hun concepten en prototypes uitwerken in China. Hierdoor zijn diverse concepten uitgelekt en doorgespeeld naar andere lokale fabrikanten, waaronder Xiaomi. We komen dus uiteindelijk weer terecht bij een soort namaaklamp, alleen dan wel van origineel van Xiaomi. Yeelight heeft overigens zelf alléén maar RGB LED Strips en RGB LED Bulbs. De lamp die wij hebben gekregen om te testen is geen RGB lamp maar cool-white. Dat is tevens ook de enige Xiaomi bulb lamp die leverbaar is.

Productnaam: Yeelight E27 bulb Merk: Xiaomi Productprijs: $15,30 Aangeschaft bij: GearBest
Aangeschaft op: 25 december 2015 Ontvangen op: 29 december 2015 Gewicht: 250 gram Link: klik hier.

Specificaties.

Merk: Xiaomi
Model: Yeelight E27 bulb white
Kleuren: Wit
Power: 7x1W (totaal 8W)
Current: 0,1A
Voltage: AC220V
Lumen: 600lm
Kleur temp.: 4000K
Afmeting lxbxh: 12×5.5×5.5 cm
Fitting: E27
Let op: mag niet op DIMMING fittings!!

Eerste indruk.

Al een langere tijd weten we dat Xiaomi best degelijke producten levert, maar dat de aftersale en ingebruikname vaak best tegenvalt. Met het product is niets mis: het product komt met een klein boekje waarin een korte gebruiksinstructie staat en waar je tevens ook de nieuwste versie van de Xiaomi Mi Home app kunt installeren. De lamp bestaat uit 3 delen. De LED-kamp, de body en de fitting. Beide 3 onderdelen zitten goed op elkaar vastgemaakt. Ik spreek uit ervaring: na het verwijderen van de lamp uit de fitting liet ik de Xiaomi Yeelight vallen waardoor er een barst van boven naar beneden loopt. Hij viel van ong. 1,5 meter hoog, dus dat was al een goed teken dat de lamp best stevig in elkaar zit en ook wel tegen een stootje kan.

Waar ik persoonlijk warm voor loop, zijn de specificaties. De lamp gebruikt maar een kleine 8W tegenover de traditionele lampen die vaak al rond de 50 tot 75W zitten. Als je tevens bekijkt hoeveel lumen de lamp kan produceren en hoeveel licht je dan hebt, scheelt dat enorm. De Xiaomi Yeelight kan tot 11 jaar goed functioneren voordat de LEDs in power afnemen. De lamp komt met veiligheidsfuncties zoals thunder-proofheid, overload en overheat protectie. De overload protectie zorgt er echter wel voor dat de lamp heel warm wordt. Een gebruikstemperatuur van 50 tot 80 graden zou normaal zijn.

De lamp werd door Gearbest keurig verpakt. De kans op beschadiging is overigens vrij klein. De lamp komt in een wit doosje met een Xiaomi Yeelight logo daarop afgebeeld. In de doos zit de lamp ingepakt met een plastic zakje die we ook veel terugzien bij de Xiaomi Pistons. De verwachtingen van deze lamp zijn vrij hoog.

DSC_0280 DSC_0279 DSC_0278 DSC_0277 DSC_0281

Design, materiaal en bouwkwaliteit.

Ik heb het al een klein beetje verklapt. Een val van 1,5 meter overleeft hij niet zonder schade maar wel zonder gebreken. De lamp bestaat voor een groot deel uit vrij sterk plastic. Het bovenste gedeelte is gemaakt van een licht doorzichtige soort plastic die ervoor zorgt dat de LED lampjes binnenin gedempt worden en vervolgens ook het licht verspreiden. Dit stuk is ook tevens het gedeelte die de klap heeft opgevangen doordat hier ook een barst in loopt.

Het middelste gedeelte van de lamp is ook gemaakt van een hard type plastic waar de specificaties en het logo op staan afgebeeld. De specificaties laten zien wat de wattages en voltages zijn, de hoeveelheid lumen en lichttemperatuur, het mac-adres en ook enkele keurmerken. De lamp is gekeurd op basis van het RoHS regelement (beperking van gevaarlijke stoffen) en voor de CQC (voldoening van eisen voor Human-Care). Tot slot de fitting, die is natuurlijk gemaakt van metaal. Ik heb geprobeerd om de Xiaomi Yeelight open te maken, maar ben bang dat de lamp erg goed vastgemaakt aan elkaar is en het dus een gesloten systeem is. Voor een foto van de inhoud, zie foto hieronder. Voor de Xiaomi Yeelight worden wel hoge kwaliteit CREE® onderdelen gebruikt. De levensduur van 11 jaar is daarom ook het minimale wat deze lamp zou moeten kunnen halen, aldus Xiaomi.

DSC_0294 DSC_0293 DSC_0292 DSC_0282 DSC_0288

Algemene prestaties.

De lamp mag zoals beschreven, niet in een dimming-fitting. De reden hiervan is omdat je dan mogelijk teveel stroom door de Xiaomi Yeelight heen laat gaan waardoor de lamp kapot gaat. Daarnaast wordt een dimming-fitting of dimming-stopcontact hoofdzakelijk gebruikt voor de reguliere gloeilampen en hebben LED- en spaarlampen een ingebouwde controller voor dimming, mits het wordt ondersteund. In dit geval ondersteunt de bulb de dimming via een app. Het koppelen van de E27 bulb gaat best moeizaam. Ik heb eerder dit jaar een Xiaomi 360 Infra-red kastje gekocht waarmee ik exact dezelfde problemen heb gehad.

De stappen, die Xiaomi dusdanig eenvoudig beschrijft, zijn als volgt:
1. Download de Mi Home app via de QR code of via het forum.
(Via iOS in de App Store te vinden als Mi Home)
2. Na het downloaden, dien je een Mi Account aan te maken.
3. Zodra je een account hebt aangemaakt, kun je het beste kijken of er app updates zijn voor de nieuwe producten.
4. Als alle updates geïnstalleerd zijn, kun je de Yeelight zoeken via het “+” icoontje rechts bovenin de hoek onder het kopje “Device”.
5. Je kunt nu het apparaat kiezen. Het kan duren voordat hij de Yeelight kan zien. Het 1e icoontje zorgt ervoor dat je zoekt, met het 2e icoontje kun je de Xiaomi Yeelight zelf toevoegen en kiezen in de productlijst.
6. Als de app de lamp kan vinden, gaat er een automatisch proces lopen waarmee nieuwe software voor de lamp wordt binnengehaald en gedownload. Daarna moet je de lamp koppelen met je eigen WiFi signaal zodat je de lamp ook kunt benaderen via de app.
7. Met een beetje geluk is ‘ie gekoppeld, want bij stap 5 en 6 gaat het vaak fout. Als de lamp is gekoppeld, krijg je automatisch de settings-menu voor je te zien waarin je de helderheid kunt instellen en de lamp aan/uit kunt zetten.

Werken bovenstaande stappen niet omdat de lamp niet gevonden kan worden, probeer het dan met een andere smartphone. Kan de lamp wel gevonden worden maar kan de telefoon niet koppelen? Probeer het een aantal keren opnieuw of reset de lamp. De lamp valt te resetten door 5 à 6x de stroomdoorvoer naar de lamp in en uit te schakelen.

Na toch een goeie 2 uur bezig te zijn geweest met de lamp is hij eindelijk gekoppeld aan mijn account. De app van Xiaomi is helaas in het Chinees, waar af en toe een klein woordje Engels bijzit. De app interface is gelukkig wel erg eenvoudig en dus valt het besturen van de bulb best wel mee. Op vol vermogen produceert de lamp een aardig koud fel licht. Op zich is het mooi dat de lamp zo ontzettend zuinig en fel is, maar in vele huishoudens ga je weinig fel wit licht vinden. Op productfoto’s lijkt het warm licht maar dat valt echt wel tegen in de praktijk. Je bent dan al snel geneigd om te wijken naar een lamp die 2x zo duur is, namelijk de originele Yeelight RGB. Hij wordt bij Gearbest verkocht voor ongeveer $30,00.

YouTube.

Conclusie.

De Xiaomi Yeelight bulb is een leuke toevoeging aan je smart-home collectie. De app bied veel mogelijkheden, als de app eenmaal werkt. De app is echter wel in 50/50 Chinees-Engels wat het navigeren en instellen erg lastig maakt. Daarnaast is deze Yeelight enkel beschikbaar ik 4000K wit licht waardoor het niet echt geschikt is om te gebruiken ik een normaal huis. Hiervoor hadden we liever iets gezien met warm licht. De RGB lamp biedt daar wel verandering in.
Positief
Goede vervanger voor dimmer-fittings
Makkelijk in gebruik
Bouwkwaliteit
Erg fel licht
Negatief
Mi Home in 50/50 Chinees-Engels
4000K licht, geen warm licht dus
Verbinden blijft lastig

Reacties1 reactie

Geef een reactie